Zmiana technologii dachu po pozwoleniu da się bez aneksu??

Mam pozwolenie na dach z dachówki ceramicznej i krokwi, a chcę przejść na wiązary prefabrykowane i blachę. Da się to zrobić bez aneksu?

81 polubień

Jeśli zmieniasz konstrukcję na wiązary, to istotne odstąpienie. Potrzebny projekt zamienny i decyzja o zmianie pozwolenia, pogadaj z projektantem.

14 polubień

Dzięki @patryk.walczak, a gdybym tylko pokrycie zmienił z dachówki na blachę na rąbek, krokwie zostałyby? To już bez biegania po urzędach?

12 polubień

Pokrycie bywa nieistotne, ale zależy od ciężaru i detali. Jak z cięższej na lżejszą i bez zmiany geometrii, projektant kwalifikuje i wpis do dokumentacji.

7 polubień

u mnie starosta się czepiał o byle co, blacha zamiast dachówki i już panie aneks prosze, serio różnie bywa

9 polubień

Po ludzku: są dwie ścieżki. 1) Nieistotna zmiana pokrycia – projektant robi adnotację, rysunki zamienne, oświadcza zgodność, kierownik wpisuje i budujesz dalej. 2) Istotna zmiana konstrukcji – projekt zamienny, wniosek o zmianę pozwolenia, obliczenia nośności, ewentualne uzgodnienia ppoż., decyzja. Klucz: ocena projektanta, art. 36a PB.

13 polubień

Przerabiałem na wiązary. Projekt zamienny, kierbud dopilnował papierów, w starostwie 6 tygodni czekania, zero kar, tylko nerwy i opóźnienie montażu.

15 polubień

Jak już blacha, to daj porządną folię i obróbki, bo leje tam gdzie sknerzą.

4 polubienia

Dachówka to ok. 40–50 kg/m2, blacha ~5 kg/m2. Zmiana ciężaru wpływa na ugięcia i kotwienie, ale zwykle na plus. Konstrukcja inna = papier.

15 polubień

Dzięki @e_grabowski, brzmi to sensownie. Czyli jak zostanę przy krokwiach i tylko blacha na rąbek, to projektant może to podpisać i jazda dalej?

12 polubień

Tak bywa, ale sprawdzą też izolację i wentylację połaci, przy blasze ważna szczelina i membrana o wyższej paroprzepuszczalności.

11 polubień

Serio kombinujesz na skróty, a potem płacz że PINB wjechał. Zrób to legalnie i śpij spokojnie.

12 polubień

Przy blasze bywa inny współczynnik przenikania przez całość przegrody, jeśli zmieniasz układ ocieplenia – sprawdź, żeby U dalej trzymało WT, inaczej projekt zamienny.

3 polubienia