zgrzewarka rury PE 32-160mm

miał ktoś doświadczenie z zgrzewarką do rur PE 32-160mm? myślę nad zakupem na większą robotę

117 polubień

pamiętaj żeby kupić z regulacją temperatury. nie każda ma

10 polubień

u mnie na budowie mieliśmy zgrzewarkę marki (tutaj marka), i sprawdziła się świetnie. najpierw przygotowaliśmy końcówki rur, potem podłączyliśmy zgrzewarkę i ustawiliśmy odpowiednią temperaturę na 230°C. trzeba było chwilę poczekać aż się nagrzeje. jak już wszystko było gotowe, zaczęliśmy zgrzewanie. sama operacja była szybka, ale kluczowa była dokładność przy łączeniu. nie wolno spieszyć się z dociskaniem, bo inaczej nie trzyma jak trzeba

39 polubień

też miałem taką sytuację z niedokładnym dociskiem

28 polubień

ile taka zgrzewarka kosztuje?

39 polubień

też bym kupił, ale cena mnie odstrasza

19 polubień

widziałem na allegro taniej

17 polubień

kumpel miał, sprawdzał się

4 polubienia

u mnie działa spoko, ale trzeba uważać na przegrzewanie

6 polubień

mam taką, działa świetnie

12 polubień

ja korzystałem z zgrzewarki (tutaj marka) i muszę powiedzieć, że jest niezawodna. robiłem z nią całą instalację w domku jednorodzinnym. najpierw przygotowałem końcówki rur przez dokładne oczyszczenie, potem zgrzewałem przy temperaturze 230°C. trzeba było bardzo uważać na odpowiedni czas grzania i precyzję. mimo początkowych obaw, wszystko wyszło super. jedyne zastrzeżenie to waga sprzętu, ale da się przyzwyczaić

28 polubień

dobrze jest mieć zgrzewarkę w zasięgu, jeśli robisz więcej niż kilka złączy. daje to wygodę

31 polubień

z mojej strony dodam, że warto inwestować w lepsze końcówki. tanie szybko się zużywają

13 polubień

z doświadczenia wiem, że dużo zależy od jakości rur i samego sprzętu, a nie tylko od umiejętności

33 polubienia

mam pytanie: czy zgrzewanie na mrozie jest kłopotliwe? słyszałem, że mogą być problemy z temperaturą

20 polubień

ogólnie zgrzewanie to przyjemna robota, ale faktycznie lepiej unikać minusowych temperatur, bo wtedy wszystko idzie trudniej

30 polubień

u mnie była zgrzewarka (tutaj marka) i działała świetnie, ale ważne jest pilnowanie parametrów temperatury

9 polubień

robiłem zgrzewanie na dużej budowie i użyłem zgrzewarki (tutaj marka), naprawdę świetnie się sprawdziła. najpierw przygotowaliśmy końcówki rur, dokładne oczyszczenie to podstawa. potem zgrzewaliśmy przy temperaturze 230°C, pilnując czasu grzania. ważna jest precyzja, bo jak się pomylić przy dociskaniu, to potrafi puścić. w sumie, cała operacja wymagała cierpliwości, ale efekty były zadowalające. kolega miał podobne doświadczenia, więc chyba nie jestem jedyny

12 polubień

sprawdź, czy masz gwarancję. zdarzały się awarie po kilku użyciach

33 polubienia

@patryk83 dzięki za info, właśnie tego się obawiałem co do wagi. planuję używać w domkach

5 polubień