miał ktoś doświadczenie z zgrzewarką do rur PE 32-160mm? myślę nad zakupem na większą robotę
pamiętaj żeby kupić z regulacją temperatury. nie każda ma
u mnie na budowie mieliśmy zgrzewarkę marki (tutaj marka), i sprawdziła się świetnie. najpierw przygotowaliśmy końcówki rur, potem podłączyliśmy zgrzewarkę i ustawiliśmy odpowiednią temperaturę na 230°C. trzeba było chwilę poczekać aż się nagrzeje. jak już wszystko było gotowe, zaczęliśmy zgrzewanie. sama operacja była szybka, ale kluczowa była dokładność przy łączeniu. nie wolno spieszyć się z dociskaniem, bo inaczej nie trzyma jak trzeba
też miałem taką sytuację z niedokładnym dociskiem
ile taka zgrzewarka kosztuje?
też bym kupił, ale cena mnie odstrasza
widziałem na allegro taniej
kumpel miał, sprawdzał się
u mnie działa spoko, ale trzeba uważać na przegrzewanie
mam taką, działa świetnie
ja korzystałem z zgrzewarki (tutaj marka) i muszę powiedzieć, że jest niezawodna. robiłem z nią całą instalację w domku jednorodzinnym. najpierw przygotowałem końcówki rur przez dokładne oczyszczenie, potem zgrzewałem przy temperaturze 230°C. trzeba było bardzo uważać na odpowiedni czas grzania i precyzję. mimo początkowych obaw, wszystko wyszło super. jedyne zastrzeżenie to waga sprzętu, ale da się przyzwyczaić
dobrze jest mieć zgrzewarkę w zasięgu, jeśli robisz więcej niż kilka złączy. daje to wygodę
z mojej strony dodam, że warto inwestować w lepsze końcówki. tanie szybko się zużywają
z doświadczenia wiem, że dużo zależy od jakości rur i samego sprzętu, a nie tylko od umiejętności
mam pytanie: czy zgrzewanie na mrozie jest kłopotliwe? słyszałem, że mogą być problemy z temperaturą
ogólnie zgrzewanie to przyjemna robota, ale faktycznie lepiej unikać minusowych temperatur, bo wtedy wszystko idzie trudniej
u mnie była zgrzewarka (tutaj marka) i działała świetnie, ale ważne jest pilnowanie parametrów temperatury
robiłem zgrzewanie na dużej budowie i użyłem zgrzewarki (tutaj marka), naprawdę świetnie się sprawdziła. najpierw przygotowaliśmy końcówki rur, dokładne oczyszczenie to podstawa. potem zgrzewaliśmy przy temperaturze 230°C, pilnując czasu grzania. ważna jest precyzja, bo jak się pomylić przy dociskaniu, to potrafi puścić. w sumie, cała operacja wymagała cierpliwości, ale efekty były zadowalające. kolega miał podobne doświadczenia, więc chyba nie jestem jedyny
sprawdź, czy masz gwarancję. zdarzały się awarie po kilku użyciach
@patryk83 dzięki za info, właśnie tego się obawiałem co do wagi. planuję używać w domkach