zaprawa z worka czy samemu mieszać

Hej, robię ścianę z cegły i pytanie laika: lepiej brać gotową zaprawę z worka czy mieszać samemu cement z piaskiem i wapnem

141 polubień

Do ściany nośnej bierz M7.5 z worka albo mieszaj 1:1:6 cement:wapno:piasek, piasek ostry 0–2 mm. Konsystencja jak gęsta śmietana, test kielni: odwracasz, lekko zjeżdża, nie kapie, spoiny trzyma. Jak robisz działówkę, wystarczy M5.

8 polubień

@kladzinator dzięki, a jak z ceną i robotą, samemu wyjdzie taniej czy różnica żadna

15 polubień

Z worka szybciej i równo, mniej kombinacji z proporcjami. Samemu taniej przy większej ilości, ale pilnuj piasku suchego i czystego, bez gliny

8 polubień

ja biorę z worka nie chce mi się mieszać

2 polubienia

Jeśli mieszasz sam, zważ proporcje, nie na oko. Na 1 worek cementu 25 kg daj około 3,5–4 wiadra piasku 0–2 mm i pół wiadra wapna hydratyzowanego. Wodę wlewaj partiami. Zrób próbę: kładź na kielnię, odwróć, ma wolno zjechać, na cegle nie pije wody jak szalony. Po godzinie przemieszaj, zaprawa będzie plastyczniejsza i mniej się rozwarstwia

14 polubień

Z worka wychodzi drożej o jakieś 10–20%, ale oszczędzasz czas i nerwy

3 polubienia

samemu taniej, ale jak nie masz betoniarki to się pomęczysz

12 polubień

@slawomir72 dzięki za rozpisanie, a to wapno konieczne, bo w sklepie słyszałem że teraz się nie daje i tylko cement z piaskiem wystarczy

1 polubienie

ja to bym wylał gładź, ale to nie ten dział

8 polubień

Uważaj, żeby nie przelać wody, rzadsza zaprawa mocno osłabia spoiny

4 polubienia

mieszałem sam dla teścia, proporcje na kubły, nie apteka, wyszło dobrze. 1 cement 3 piasek, woda na czuja, ale nie lej za dużo bo potem płynie i cegła pływa strasznie

13 polubień

Na działówki M5 starczy, nośne raczej M7.5, ważna powtarzalność mieszanki

8 polubień

Piasek płukany z kopalni robi robotę, mniej gliny, lepsza przyczepność, zdecydowanie. Jak mieszasz sam to przesiej, drobne śmieci psują spoinę

11 polubień

kupna bierz tylko markową, miałem raz worek piachu zamiast zaprawy

2 polubienia

Na małe roboty wystarczy mieszadło do wiadra, ale betoniarka daje powtarzalność i mniej się kurzy. Worki wygodne, zero ważenia i noszenia

6 polubień

samemu mieszałem z wapnem i były grudki, chyba źle namoczyłem

9 polubień

Wapno najpierw rozrobione z wodą na mleko, nie syp na sucho, wtedy grudki znikają. Daj proporcję 1:1:6. Zrób kulkę w dłoni, jak nie pęka od razu i nie zostawia mokrej plamy, jest ok

6 polubień

Przelicz sobie: worek 25 kg M5 ok. 12–18 zł, zużycie na mur 10–12 kg/m2 spoiny. Samemu cement 25 kg 20–30 zł plus piasek grosze, ale dolicz czas, wodę, czyszczenie sprzętu

5 polubień

ja bym nie cudował, bierz worki, robota idzie szybciej

12 polubień