Hej, robię ścianę z cegły i pytanie laika: lepiej brać gotową zaprawę z worka czy mieszać samemu cement z piaskiem i wapnem
Do ściany nośnej bierz M7.5 z worka albo mieszaj 1:1:6 cement:wapno:piasek, piasek ostry 0–2 mm. Konsystencja jak gęsta śmietana, test kielni: odwracasz, lekko zjeżdża, nie kapie, spoiny trzyma. Jak robisz działówkę, wystarczy M5.
@kladzinator dzięki, a jak z ceną i robotą, samemu wyjdzie taniej czy różnica żadna
Z worka szybciej i równo, mniej kombinacji z proporcjami. Samemu taniej przy większej ilości, ale pilnuj piasku suchego i czystego, bez gliny
ja biorę z worka nie chce mi się mieszać
Jeśli mieszasz sam, zważ proporcje, nie na oko. Na 1 worek cementu 25 kg daj około 3,5–4 wiadra piasku 0–2 mm i pół wiadra wapna hydratyzowanego. Wodę wlewaj partiami. Zrób próbę: kładź na kielnię, odwróć, ma wolno zjechać, na cegle nie pije wody jak szalony. Po godzinie przemieszaj, zaprawa będzie plastyczniejsza i mniej się rozwarstwia
Z worka wychodzi drożej o jakieś 10–20%, ale oszczędzasz czas i nerwy
samemu taniej, ale jak nie masz betoniarki to się pomęczysz
@slawomir72 dzięki za rozpisanie, a to wapno konieczne, bo w sklepie słyszałem że teraz się nie daje i tylko cement z piaskiem wystarczy
ja to bym wylał gładź, ale to nie ten dział
Uważaj, żeby nie przelać wody, rzadsza zaprawa mocno osłabia spoiny
mieszałem sam dla teścia, proporcje na kubły, nie apteka, wyszło dobrze. 1 cement 3 piasek, woda na czuja, ale nie lej za dużo bo potem płynie i cegła pływa strasznie
Na działówki M5 starczy, nośne raczej M7.5, ważna powtarzalność mieszanki
Piasek płukany z kopalni robi robotę, mniej gliny, lepsza przyczepność, zdecydowanie. Jak mieszasz sam to przesiej, drobne śmieci psują spoinę
kupna bierz tylko markową, miałem raz worek piachu zamiast zaprawy
Na małe roboty wystarczy mieszadło do wiadra, ale betoniarka daje powtarzalność i mniej się kurzy. Worki wygodne, zero ważenia i noszenia
samemu mieszałem z wapnem i były grudki, chyba źle namoczyłem
Wapno najpierw rozrobione z wodą na mleko, nie syp na sucho, wtedy grudki znikają. Daj proporcję 1:1:6. Zrób kulkę w dłoni, jak nie pęka od razu i nie zostawia mokrej plamy, jest ok
Przelicz sobie: worek 25 kg M5 ok. 12–18 zł, zużycie na mur 10–12 kg/m2 spoiny. Samemu cement 25 kg 20–30 zł plus piasek grosze, ale dolicz czas, wodę, czyszczenie sprzętu
ja bym nie cudował, bierz worki, robota idzie szybciej