hej, planuję fugowanie elewacji i zastanawiam się jakie zaprawy polecacie do klinkieru
najlepiej cementowo-wapienne, u mnie się zawsze sprawdzały
fugowałem atlasem
ważne żeby dokładnie oczyścić powierzchnię przed fugowaniem. ja zawsze używam szczotki drucianej, a potem dokładne płukanie wodą. potem czekam aż dobrze wyschnie, zanim zacznę nakładać zaprawę. jeśli chodzi o samą zaprawę to najlepiej coś z hurtowni z polecenia ale wiadomo, że trzeba trochę więcej wydać.
@dokrecacz dzięki, pro tip z tą szczotką drucianą. sprawdzę to u mnie!
ja ostatnio użyłem zaprawy z elastycznym dodatkiem i naprawdę super się sprawdziła na nierównej powierzchni. nie pękała, a elewacja wygląda jak nowa. warto zainwestować w coś lepszego, żeby później nie poprawiać co chwilę.
najważniejsze to dobrze wymieszać zaprawę, żeby nie była za sucha ani za mokra. u mnie taka proporcja zadziałała super
a czy ktoś miał problem z pleśnią na fugach?
pleśń raczej się tam nie trzyma
na pleśń dobrze jest stosować fugi z dodatkiem środka grzybobójczego. miałem kiedyś problem z wilgocią od strony północnej i takie rozwiązanie pomogło. dodatkowo, warto raz do roku umyć elewację myjką ciśnieniową. to zapobiega gromadzeniu się zanieczyszczeń, które mogą sprzyjać rozwojowi pleśni. sam miałem z tym problem, więc wiem, o czym mówię.
ile czasu trwało fugowanie twojej elewacji?
u mnie fugowanie cegły klinkierowej na całej elewacji zajęło około tygodnia, robiłem to samodzielnie. ważne, aby nie robić tego w deszczowe dni
ważne, żeby zabezpieczać fugi przed deszczem podczas wiązania inaczej się mogą rozmyć. miałem taki przypadek
jak robisz to sam to czasem warto położyć coś nad głową. u mnie dachówka się rozwaliła, bo nie zabezpieczyłem dobrze
pleśń to nie problem przy klinkierze