zaprawa fugowanie elewacji

hej, planuję fugowanie elewacji i zastanawiam się jakie zaprawy polecacie do klinkieru

237 polubień

najlepiej cementowo-wapienne, u mnie się zawsze sprawdzały

70 polubień

fugowałem atlasem

70 polubień

ważne żeby dokładnie oczyścić powierzchnię przed fugowaniem. ja zawsze używam szczotki drucianej, a potem dokładne płukanie wodą. potem czekam aż dobrze wyschnie, zanim zacznę nakładać zaprawę. jeśli chodzi o samą zaprawę to najlepiej coś z hurtowni z polecenia ale wiadomo, że trzeba trochę więcej wydać.

21 polubień

@dokrecacz dzięki, pro tip z tą szczotką drucianą. sprawdzę to u mnie!

71 polubień

ja ostatnio użyłem zaprawy z elastycznym dodatkiem i naprawdę super się sprawdziła na nierównej powierzchni. nie pękała, a elewacja wygląda jak nowa. warto zainwestować w coś lepszego, żeby później nie poprawiać co chwilę.

37 polubień

najważniejsze to dobrze wymieszać zaprawę, żeby nie była za sucha ani za mokra. u mnie taka proporcja zadziałała super

29 polubień

a czy ktoś miał problem z pleśnią na fugach?

45 polubień

pleśń raczej się tam nie trzyma

65 polubień

na pleśń dobrze jest stosować fugi z dodatkiem środka grzybobójczego. miałem kiedyś problem z wilgocią od strony północnej i takie rozwiązanie pomogło. dodatkowo, warto raz do roku umyć elewację myjką ciśnieniową. to zapobiega gromadzeniu się zanieczyszczeń, które mogą sprzyjać rozwojowi pleśni. sam miałem z tym problem, więc wiem, o czym mówię.

39 polubień

ile czasu trwało fugowanie twojej elewacji?

57 polubień

u mnie fugowanie cegły klinkierowej na całej elewacji zajęło około tygodnia, robiłem to samodzielnie. ważne, aby nie robić tego w deszczowe dni

32 polubienia

ważne, żeby zabezpieczać fugi przed deszczem podczas wiązania inaczej się mogą rozmyć. miałem taki przypadek

61 polubień

jak robisz to sam to czasem warto położyć coś nad głową. u mnie dachówka się rozwaliła, bo nie zabezpieczyłem dobrze

24 polubienia

pleśń to nie problem przy klinkierze

51 polubień