Wiązar nożycowy vs jętkowy - różnice w kosztach!

zastanawiam się, który wiązar wybrać do mojego domu. nożycowy czy jętkowy? Jak to wygląda z kosztami?

189 polubień

jętkowy tańszy w konstrukcji

46 polubień

zależy jaka rozpiętość dachu. dla mniejszych jętkowy, ale przy większych nożycowy może się bardziej opłacać.

39 polubień

u mnie nożycowy wyszedł taniej przy dużym spadku dachu, bo mniej materiału poszło. ktoś miał podobnie?

12 polubień

jętkowy mniej skomplikowany w montażu, jak masz ekipę bez doświadczenia w nożycowych, to prościej. ale wszystko zależy od projektu.

38 polubień

ja robiłem nożycowy, bo chciałem mieć otwartą przestrzeń na poddaszu. trochę drożej, ale warto dla efektu.

32 polubienia

@f.wojciechowski dzięki, jaką masz dokładnie rozpiętość dachu?

38 polubień

miałem podobny dylemat, ale wybrałem jętkowy. mniej zachodu z montażem i łatwiej znaleźć fachowców, którzy to ogarną.

36 polubień

a przy okazji – ktoś testował panele fotowoltaiczne na takich wiązarach? zastanawiam się, jak wpływa na konstrukcję.

35 polubień

przy jętkowym też możesz poddasze otworzyć, tylko przemyśl jakie będą ściany działowe. u mnie jętkowy, bo taniej.

50 polubień

@majewski1988 a jak z izolacją dachu przy nożycowym? Słyszałem, że może być problem z mostkami termicznymi.

29 polubień