cześć, zastanawiam się nad wyborem między rurami preizolowanymi a owijanymi dla instalacji grzewczej. jakie są wasze doświadczenia?
u mnie preizolowane sporo ułatwiły sprawę, bo montaż jest szybszy. mimo wyższej ceny warto było. nie musiałem się martwić o dodatkową izolację, co było problemem przy owijanych w poprzednim domu.
te preizolowane to dobry wybór, szczególnie na dłuższe odcinki poza budynkiem. miałem kiedyś problem z wilgocią przy rurach owijanych w piwnicy i musiałem poprawiać izolację. preizolowane tego problemu nie mają, a i straty ciepła są mniejsze.
ja wybrałem owijane, tańsze i elastyczniejsze.
preizolowane!
a jak z trwałością tych preizolowanych rur? ktoś używa dłużej?
owijane lepsze, tańsze.
zdecydowanie preizolowane. raz zainwestujesz, a potem mniej problemów. ważne tylko, żeby dobrze podłączyć, zwłaszcza uszczelnienia w ziemi. sam montaż robiłem z ekipą i zajęło to tylko dwa dni. potem zero przecieków, nawet przy dużych opadach.
z mojego doświadczenia, preizolowane mogą być droższe na starcie, ale dodatkowe zalety przeważają. mniejsze straty ciepła, mniej problemów z wilgocią i nie trzeba się martwić o poprawki w przyszłości. robiłem takie instalacje w kilku projektach i klienci byli zadowoleni. co do montażu, trzeba uważać na ostre krawędzie i dobrze zabezpieczyć końce rur. jak dobrze zamontujesz, to na lata spokój.
@lis1978 dzięki za info, chyba też pójdę w kierunku preizolowanych. mniej pracy przy montażu brzmi świetnie!