wełna płyty vs rolka poddasze

Cześć wszystkim! Jakie macie doświadczenia z izolacją poddasza - wełna w płytach czy w rolce? Czego najlepiej użyć i dlaczego? Dzięki z góry za wszelkie porady!

139 polubień

zdecydowanie polecam płyty jeśli masz równe powierzchnie do izolacji. U siebie robiłem poddasze i płyty były dużo wygodniejsze w montażu. Oczywiście trzeba pamiętać, żeby dokładnie dopasować do krokwi, bo każda szczelina to potencjalna strata ciepła. W przypadku nierównych powierzchni rolka może być lepsza, bo łatwiej dopasować ją do różnych kształtów i zakamarków. Warto też zwrócić uwagę na wilgotność w pomieszczeniu – przy wyższej wilgotności rolka może tracić swoje właściwości

40 polubień

rolka u mnie się lepiej sprawdziła

5 polubień

też wolę rolkę

14 polubień

u mnie płyty poszły, mniej bałaganu

20 polubień

z rolką łatwiej w narożnikach

37 polubień

rolka może i łatwiejsza, ale płyty są lepsze na duże powierzchnie. u mnie tak to wygląda

4 polubienia

zdecydowanie płyty

39 polubień

mam mieszane uczucia co do obu rozwiązań. kiedy ocieplałem swoje poddasze, płyty sprawdziły się na prostych odcinkach, ale w miejscach, gdzie dach miał załamania, rolka była nieoceniona. Z drugiej strony, płyty dają lepszą stabilność i nie osiadają, więc jeśli masz mniej złożone poddasze, może warto w nie zainwestować. Zdecydowanie trzeba brać pod uwagę specyfikę miejsca

35 polubień

ja używam płyty na większe powierzchnie, mniej szpar, a rolki tylko tam, gdzie naprawdę trzeba się dopasować do kształtu

14 polubień

mi też płyty lepiej poszły. mocowanie jest łatwiejsze, moim zdaniem mniej problemów potem z poprawkami

37 polubień

u mnie na początku był problem z wilgocią, dlatego zdecydowałem się na wełnę w płytach. łatwiej było ją dopasować, a przy okazji zauważyłem, że daje lepszą izolację akustyczną. trzeba jednak pamiętać, żeby dobrze zabezpieczyć ją folią paroizolacyjną, bo inaczej można później mieć problemy. płyty mają tę zaletę, że można je łatwo przyciąć do odpowiedniej wielkości, choć przy zakamarkach faktycznie mogą być trochę kłopotliwe

4 polubienia

rolki dobre na krzywizny

36 polubień

jak izolowałem swoje poddasze, użyłem płyty. Fakt, że wymagają precyzji przy cięciu, ale przy tym są stabilne. Rolka wydaje się bardziej tolerancyjna, jeśli chodzi o dopasowanie do nierównych powierzchni, ale moim zdaniem lepiej trzymać się płyt tam, gdzie tylko można

12 polubień

zdecydowałem się na płyty z wełny mineralnej i jestem zadowolony. łatwiej było je zamontować, a efekt cieplny jest naprawdę dobry

29 polubień

mam płyty u siebie

27 polubień

moim zdaniem płyty są lepsze – zwłaszcza, jeśli chodzi o izolację termiczną. przy montażu trzeba jednak być precyzyjnym, ale efekt końcowy jest wart zachodu

33 polubienia

myślę, że płyty dają lepszy efekt końcowy, ale rolka jest mniej wymagająca w montażu, zwłaszcza przy nierównych powierzchniach

13 polubień

mam doświadczenie z oboma typami i muszę powiedzieć, że płyty wydają się bardziej solidne. najważniejsze jest jednak dobre dopasowanie i brak szczelin. przy rolkach większe jest ryzyko przesunięć, ale z drugiej strony, są szybsze do montażu

15 polubień

@mieszalnik dzięki za szczegółowy opis! u mnie powierzchnie są równomierne, więc może płyty będą lepsze. jeszcze się zastanawiam

29 polubień