uszczelnienie drzwi wejściowych – zimno od dołu

Cześć, od dołu drzwi wejściowych mocno wieje zimnem, próg metalowy na kaflach, uszczelki wokół ramy są jeszcze ok, ale przy dole widać szparę 3–5 mm. Co najlepiej zrobić bez wymiany drzwi, żeby to uszczelnić i nie zahaczać o podłogę?

87 polubień

Najprościej założyć listwę szczotkową na dół skrzydła, przykręcaną, z regulacją. Ustaw szczotkę 1–2 mm nad płytkami, nie będzie trzeć, a ograniczy przewiew.

2 polubienia

Dzięki @bsieradzki, miałem kiedyś szczotkę i ocierała o kafle, szybko się starła. Może są jakieś, które lepiej znoszą nierówny próg albo wilgoć?

14 polubień

Rozważ uszczelkę opadającą montowaną w dolnej krawędzi skrzydła: po zamknięciu listwa schodzi w dół i dociska do progu, nie szoruje po płytkach podczas otwierania. Zmierz szczelinę, np. monetą 2 zł (~2 mm), i dobierz skok. Zrób proste testy: kartka papieru na dole, świeczka albo kadzidło pokaże skąd ciągnie. Jeśli jest luz, wyreguluj zawiasy i zaczep zamka tak, by skrzydło dociągało uszczelkę o 1–2 mm. Sprawdź też uszczelnienie progu: często pod nim wieje, wtedy doszczelnij od wewnątrz MS polimerem, a od zewnątrz elastycznym akrylem. Montaż uszczelki opadającej wymaga wyfrezowania rowka w dolnej krawędzi; stolarz ogarnie to szybko, są też wersje nakładane.

1 polubienie

u mnie pomogła zwykła listwa progowa z gumą, przykręciłem do podłogi i drzwi się na nią domykają, zero przeciągu, koszt grosze, ale trzeba dobrze wymierzyć żeby nie przeszkadzała

15 polubień

nie pakuj szczotek bo będziesz zamiatać kurz po całym domu, zrób porządnie uszczelkę w skrzydle albo popraw próg

5 polubień

Jeśli próg metalowy jest zimny, czasem pomaga podklejenie od wewnątrz taśmą butylową i doszczelnienie krawędzi progu MS polimerem, sprawdź też czy nie ma szczeliny między posadzką a ościeżnicą.

8 polubień

Zrób test kartką: zamknij na kartkę przy dole w kilku miejscach, jeśli wychodzi lekko, reguluj zawiasy. Przy progu dmuchanie sprawdzisz kadzidłem, szczelinę zalep MS polimerem.

12 polubień

Ok, dzięki @j_lewandowski i @walczak1999, spróbuję tej opadającej uszczelki i doszczelnienia progu.

5 polubień

Jak drzwi stare, szkoda czasu, wymień i będziesz miał spokój

2 polubienia