Tynk mozaikowy cokół budynku!

zastanawiam się nad tynkiem mozaikowym na cokół budynku. ktoś ma doświadczenia?

124 polubienia

też myślę nad tym do mojego domu.

16 polubień

ja robiłem tynk mozaikowy na całym cokołu dwa lata temu. najważniejsze to dobrze przygotować podłoże. u mnie najpierw była warstwa kleju, potem grunt i tynk. trzyma się super, a czyszczenie z kurzu to tylko myjką ciśnieniową

38 polubień

u mnie niestety ekipa źle położyła tynk i po zimie zaczęło odpadać. musiałem skuwać i robić od nowa.

11 polubień

zrobiłem tynk mozaikowy kilka lat temu i jest idealny. najważniejsze jest przygotowanie powierzchni – ja użyłem klej z siatką, a potem grunt pod tynk mozaikowy. wybieraj raczej jasne kolory, bo ciemniejsze mogą blaknąć na słońcu. w przeciwieństwie do zwykłego tynku, ten łatwiej czyści się z brudu – wystarczy raz na rok przemyć wodą z myjki i wygląda jak nowy. dodatkowo taka powłoka świetnie chroni przed wilgocią

26 polubień

u mnie na małym murku przy domu spisuje się świetnie.

11 polubień

robiłem w zeszłym roku na całą wysokość cokołu. wybrałem ciemny odcień i po zimie wygląda jak nowy. czy ktoś testował inne kolory?

14 polubień

@o_czarnecki dzięki, zanotuję to przygotowanie z siatką i klejem. a jak z dostępnością kolorów na rynku?

6 polubień

kolorów jest sporo, warto wybrać się do kilku marketów budowlanych i sprawdzić próbki. dostępność zależy od lokalizacji, ale w większych miastach nie powinno być problemu. ja wziąłem jasny szary i nie żałuję. co do nakładania, to warto zrobić to w cieplejszy dzień, bo w niższych temperaturach może nie związać dobrze. u mnie fachowcy doradzili także, by położyć warstwę gruntu, która stworzy barierę dla wilgoci. to naprawdę robi różnicę, zwłaszcza w wilgotnych terenach

33 polubienia

jak dla mnie tynk mozaikowy to świetna opcja.

29 polubień

czy ktoś próbował nakładać tynk mozaikowy samodzielnie bez ekipy? zastanawiam się nad weekendowym projektem, ale trochę się boję, że coś pójdzie nie tak

7 polubień

super pomysł!

28 polubień

lepiej z ekipą, bo to dość precyzyjna robota.

4 polubienia