zastanawiam się, czy taczka budowlana 100L nie będzie za mała do piasku na budowie. może ktoś używał i podzieli się doświadczeniem?
może być za mała na większe prace
u mnie taczka 100L sprawdziła się świetnie przy małych remontach, ale przy większych ilościach materiałów musiałem robić więcej kursów. warto rozważyć większą, jeśli robisz coś na większą skalę.
ja korzystałem z taczki 120L i uważam, że 100L może być za mała na budowie, gdzie liczy się czas i efektywność. przy 120L mogłem ładować więcej piasku i mniej razy biegać z materiałem. polecam zainwestować w większy rozmiar, szczególnie jeśli pracujesz sam lub masz ograniczone wsparcie. wtedy mniej się nachodzisz i wszystko idzie szybciej.
zależy, co jeszcze będziesz przewoził
lepiej większa
u mnie 100L taczka wystarczała na działce, ale to raczej do mniejszych prac. do dużych zalecam sprawdzić, co ci pasuje.
100L używam do ogródka, ale na budowie mam większą. nie chcę marnować czasu na ciągłe kursy.
jeśli robisz przy dużej ilości piasku, lepiej wziąć 120L lub większą. mniej kursów i więcej wygody.
u mnie 120L robi robotę, zwłaszcza jak trzeba przetransportować cięższe materiały. mniej biegania, mniej zmęczenia.
ja miałem taczki różnych pojemności przez ostatnie lata w pracy i powiem, że 100L to dobry kompromis dla średnich zadań, ale jeśli zależy ci na efektywności przy dużej budowie, to 120L lub nawet 150L będą lepsze. mniej kursów oznacza szybsze tempo pracy. pamiętaj jednak o tym, że większa taczka może być problematyczna przy manewrowaniu w ciasnych miejscach.
jeśli masz dużo do przenoszenia, to większa taczka przydaje się bardzo. czasem lepiej zrobić jeden kurs więcej, ale z mniejszym wysiłkiem.
@v.wrobel dzięki za odpowiedź. rozważę większą taczkę, szczególnie że będę sam działał na budowie.
120L będzie lepsza na budowie.
zdecydowanie większa, jeśli pracujesz sam
na budowę raczej większa
u mnie na budowie przy większej ilości materiałów 100L szybko okazała się za mała. dlatego postawiłem na 120L. przy piasku czy betonie nie musisz robić tylu kursów, co znacząco przyspiesza pracę. dodatkowo warto zwrócić uwagę na jakość kół – na budowie lepiej sprawdzają się te solidniejsze, bo mniej się psują i łatwiej się z nimi manewruje.
lepsza większa