szlifierka 125 vs 230mm bloczki

Cześć, zastanawiam się, jaką szlifierkę lepiej wybrać do cięcia bloczków 230 mm. 125 mm wystarczy?

207 polubień

do cięcia bloczków 230 mm 125-tka raczej nie da rady. lepiej zainwestować w 230 mm. miałem podobną zagwozdkę i po przemyśleniu wziąłem większą. nie tylko daje radę z bloczkami, ale przydaje się również przy innych pracach. co prawda jest cięższa, ale warto dla efektywności. mniejsze tarcze szybciej się zużywają przy takich materiałach

39 polubień

ja używam 230 mm na budowie i sprawdza się znakomicie. świetna do betonowych bloczków

22 polubienia

szlifierka 125 mm jest bardziej poręczna, ale przy większych bloczkach może być problem. do większych zadań lepiej 230 mm

47 polubień

230 mm to pewniak

25 polubień

ja używam 125 mm tylko do mniejszych prac i wykończeń. do bloczków 230 mm koniecznie 230 mm

49 polubień

miałem podobną sytuację, bo w moim projekcie były bloczki 230 mm i szukałem odpowiedniego sprzętu. zdecydowałem się na model 230 mm od Makity i było warto. najpierw szukałem używki, ale ostatecznie wziąłem nową. przez grubość tych bloczków mniejsza szlifierka byłaby problematyczna. z większym sprzętem poszło szybciej i bez wpadek. ważne też, by tarcze były dobrej jakości, bo tanie szybko się niszczą i mogą utrudniać pracę. polecam zwrócić uwagę na to przy zakupie

13 polubień

230 mm, bez dwóch zdań

39 polubień

@sylwester78 dzięki za radę. masz rację, chyba zdecyduję się na większą, mniej kłopotów

8 polubień

potwierdzam, 125 mm to nie na bloczki

34 polubienia

u mnie na budowie znajomy próbował 125 mm i nie wyszło. 230 mm to też inwestycja w przyszłość

35 polubień

230 mm, zdecydowanie lepsza

26 polubień

miałem kiedyś szlifierkę 125 mm i naprawdę nie dawała rady przy większych pracach. teraz używam 230 mm i różnica jest ogromna. przede wszystkim szybciej idzie praca i mniej trzeba się męczyć. warto zainwestować w większy sprzęt, bo i przy innych projektach się przydaje. jeśli masz jeszcze inne pomysły, co z tym zrobić, to chętnie posłucham

22 polubienia

ja używam 230 mm

13 polubień

do bloczków tylko 230 mm

26 polubień