Czy ktoś może doradzić, czy lepiej użyć styropianu podłogowego 5 cm czy 8 cm pod wylewkę w domku jednorodzinnym?
ja mam 5 cm i jest ok, ale mieszkam w miarę ciepłym rejonie. wiele zależy od klimatu i czy planujesz ogrzewanie podłogowe.
u mnie przy ogrzewaniu podłogowym dałem 8 cm. ważne żeby dobrze przygotować podłoże - najpierw warstwa hydroizolacji, potem styropian, a na koniec siatka zbrojeniowa przed wylewką.
8 cm to pewniejsza opcja, szczególnie jak masz większe mrozy. jak robisz ogrzewanie podłogowe to tym bardziej warto.
ważne żeby wybrać dobry styropian, bo są różne jakości. ja polecam z dodatkiem grafitu, lepiej izoluje.
8 cm.
jeśli masz miejsce na dodatkowe 3 cm, to zawsze lepiej grubsza warstwa. lepiej zainwestować na początku niż potem żałować.
lepiej grubszy styropian. mniej strat ciepła.
pamiętaj, że ważne jest też, jakiej klasy jest styropian. czasem lepiej lepszy 5 cm niż byle jaki 8 cm.
5 cm wystarcza, ale zależy jakie masz oczekiwania.
zależy od budżetu.
jeśli planujesz ogrzewanie podłogowe, to 8 cm styropianu daje lepszą izolację termiczną i mniejsze straty ciepła.
ja bym poszedł w 8 cm dla lepszej izolacji.
8 cm.
u mnie 5 cm i daje radę, ale jak możesz sobie pozwolić na 8 cm to czemu nie?
z mojego doświadczenia 8 cm daje spokojniejszą głowę. sąsiedzi żałowali, że poszli w 5 cm, bo mają nieco zimniej w zimowe dni. jak chcesz uniknąć problemów związanych z ciepłem i komfortem weź 8 cm.
@g_pawlik dzięki za podpowiedź, zrobię tak jak mówisz z tą siatką zbrojeniową. jakiego styropianu użyłeś?
ja mam 8 cm i polecam.
5 cm działa
8 cm