styropian podłogowy 5 vs 8cm wylewka

Czy ktoś może doradzić, czy lepiej użyć styropianu podłogowego 5 cm czy 8 cm pod wylewkę w domku jednorodzinnym?

162 polubienia

ja mam 5 cm i jest ok, ale mieszkam w miarę ciepłym rejonie. wiele zależy od klimatu i czy planujesz ogrzewanie podłogowe.

5 polubień

u mnie przy ogrzewaniu podłogowym dałem 8 cm. ważne żeby dobrze przygotować podłoże - najpierw warstwa hydroizolacji, potem styropian, a na koniec siatka zbrojeniowa przed wylewką.

15 polubień

8 cm to pewniejsza opcja, szczególnie jak masz większe mrozy. jak robisz ogrzewanie podłogowe to tym bardziej warto.

12 polubień

ważne żeby wybrać dobry styropian, bo są różne jakości. ja polecam z dodatkiem grafitu, lepiej izoluje.

20 polubień

8 cm.

40 polubień

jeśli masz miejsce na dodatkowe 3 cm, to zawsze lepiej grubsza warstwa. lepiej zainwestować na początku niż potem żałować.

35 polubień

lepiej grubszy styropian. mniej strat ciepła.

32 polubienia

pamiętaj, że ważne jest też, jakiej klasy jest styropian. czasem lepiej lepszy 5 cm niż byle jaki 8 cm.

36 polubień

5 cm wystarcza, ale zależy jakie masz oczekiwania.

42 polubienia

zależy od budżetu.

28 polubień

jeśli planujesz ogrzewanie podłogowe, to 8 cm styropianu daje lepszą izolację termiczną i mniejsze straty ciepła.

11 polubień

ja bym poszedł w 8 cm dla lepszej izolacji.

5 polubień

8 cm.

2 polubienia

u mnie 5 cm i daje radę, ale jak możesz sobie pozwolić na 8 cm to czemu nie?

45 polubień

z mojego doświadczenia 8 cm daje spokojniejszą głowę. sąsiedzi żałowali, że poszli w 5 cm, bo mają nieco zimniej w zimowe dni. jak chcesz uniknąć problemów związanych z ciepłem i komfortem weź 8 cm.

24 polubienia

@g_pawlik dzięki za podpowiedź, zrobię tak jak mówisz z tą siatką zbrojeniową. jakiego styropianu użyłeś?

11 polubień

ja mam 8 cm i polecam.

13 polubień

5 cm działa

29 polubień

8 cm

18 polubień