Zastanawiam się, czy wybrać styropian grafitowy 12cm czy biały 15cm, aby uzyskać lepsze U. Ktoś ma doświadczenie?
jeśli chodzi o współczynnik U, grafitowy 12cm jest mniej więcej równy białemu 15cm. Grafitowy ma lepsze właściwości cieplne i jest cieńszy, co może być zaletą przy ograniczonej przestrzeni. U mnie na ścianach z Porothermu grafit sprawdził się świetnie. Montaż był trochę trudniejszy, bo jest bardziej kruchy, ale warto.
grafitowy bardziej się nagrzewa
ja zainstalowałem biały, ale w wersji 20cm. większa grubość dała mi większy spokój na przyszłość, choć koszty były wyższe. przy braku miejsca grafit może być sensowny.
z moich doświadczeń wynika że grafitowy lepiej izoluje, ale trzeba uważać przy montażu bo jest mniej trwały na uszkodzenia mechaniczne.
przy zastosowaniu styropianu grafitowego trzeba pamiętać, żeby unikać bezpośredniego nasłonecznienia w trakcie montażu, bo może się odkształcać. miałem taki przypadek na budowie, gdzie ekipa nie zabezpieczyła odpowiednio i musieliśmy część wymieniać. dobrze jest też stosować kleje przeznaczone do tego typu styropianu, bo są bardziej elastyczne.
u mnie grafitowy
zdecydowałem się na biały 15cm ze względu na wytrzymałość. w moim przypadku było to kluczowe, bo styropian jest blisko gruntu i może być narażony na uszkodzenia.
grafit ma lepsze lambda.
mam dom z grafitowym i jest ok, ale zauważyłem, że przy dużych zmianach temperatury z zewnątrz nieznacznie się kurczy. może to kwestia jakości, ale warto mieć to na uwadze.
u mnie problemem przy grafitowym było to, że przy złym wykonaniu mostki termiczne były bardziej widoczne. musiałem poprawiać część izolacji i dodać dodatkową warstwę siatki, żeby wzmocnić krawędzie. z perspektywy czasu myślę, że warto było zainwestować w białą wersję o większej grubości, wtedy obróbka by była prostsza. ale to też kwestia dostępności miejsca – jeśli masz ograniczone powierzchniowo ściany, grafitowy będzie lepszy.
bierz grafit.
u mnie w budynku z lat 80. sprawdził się styropian biały 15cm. budynek zaczął trzymać ciepło i tak, koszty ogrzewania spadły o 20% w pierwszym sezonie.
u mnie działa lepiej grafitowy.
biały u mnie
mam doświadczenia z oboma. grafitowy faktycznie ma lepsze parametry cieplne, ale jest bardziej podatny na uszkodzenia przy montażu. biały jest bardziej wszechstronny przy różnych warunkach.
grafitowy miałem
zawsze lepiej zainwestować w lepszy materiał, jeśli już robisz remont. grafitowy będzie efektywniejszy, ale przyda się dobra ekipa, żeby nie zniszczyć go podczas montażu.
@przecinacz dzięki za wskazówki, sprawdzę dostępne kleje i upewnię się, że mamy dobrą ekipę do montażu.
czyli jak rozumiem, grafitowy przy braku miejsca, a biały gdy jest zapas przestrzeni?