Styropian grafitowy 12cm czy biały 15cm - lepsze U?

Zastanawiam się, czy wybrać styropian grafitowy 12cm czy biały 15cm, aby uzyskać lepsze U. Ktoś ma doświadczenie?

222 polubienia

jeśli chodzi o współczynnik U, grafitowy 12cm jest mniej więcej równy białemu 15cm. Grafitowy ma lepsze właściwości cieplne i jest cieńszy, co może być zaletą przy ograniczonej przestrzeni. U mnie na ścianach z Porothermu grafit sprawdził się świetnie. Montaż był trochę trudniejszy, bo jest bardziej kruchy, ale warto.

34 polubienia

grafitowy bardziej się nagrzewa

11 polubień

ja zainstalowałem biały, ale w wersji 20cm. większa grubość dała mi większy spokój na przyszłość, choć koszty były wyższe. przy braku miejsca grafit może być sensowny.

19 polubień

z moich doświadczeń wynika że grafitowy lepiej izoluje, ale trzeba uważać przy montażu bo jest mniej trwały na uszkodzenia mechaniczne.

30 polubień

przy zastosowaniu styropianu grafitowego trzeba pamiętać, żeby unikać bezpośredniego nasłonecznienia w trakcie montażu, bo może się odkształcać. miałem taki przypadek na budowie, gdzie ekipa nie zabezpieczyła odpowiednio i musieliśmy część wymieniać. dobrze jest też stosować kleje przeznaczone do tego typu styropianu, bo są bardziej elastyczne.

37 polubień

u mnie grafitowy

16 polubień

zdecydowałem się na biały 15cm ze względu na wytrzymałość. w moim przypadku było to kluczowe, bo styropian jest blisko gruntu i może być narażony na uszkodzenia.

19 polubień

grafit ma lepsze lambda.

9 polubień

mam dom z grafitowym i jest ok, ale zauważyłem, że przy dużych zmianach temperatury z zewnątrz nieznacznie się kurczy. może to kwestia jakości, ale warto mieć to na uwadze.

50 polubień

u mnie problemem przy grafitowym było to, że przy złym wykonaniu mostki termiczne były bardziej widoczne. musiałem poprawiać część izolacji i dodać dodatkową warstwę siatki, żeby wzmocnić krawędzie. z perspektywy czasu myślę, że warto było zainwestować w białą wersję o większej grubości, wtedy obróbka by była prostsza. ale to też kwestia dostępności miejsca – jeśli masz ograniczone powierzchniowo ściany, grafitowy będzie lepszy.

10 polubień

bierz grafit.

51 polubień

u mnie w budynku z lat 80. sprawdził się styropian biały 15cm. budynek zaczął trzymać ciepło i tak, koszty ogrzewania spadły o 20% w pierwszym sezonie.

43 polubienia

u mnie działa lepiej grafitowy.

15 polubień

biały u mnie

40 polubień

mam doświadczenia z oboma. grafitowy faktycznie ma lepsze parametry cieplne, ale jest bardziej podatny na uszkodzenia przy montażu. biały jest bardziej wszechstronny przy różnych warunkach.

19 polubień

grafitowy miałem

9 polubień

zawsze lepiej zainwestować w lepszy materiał, jeśli już robisz remont. grafitowy będzie efektywniejszy, ale przyda się dobra ekipa, żeby nie zniszczyć go podczas montażu.

33 polubienia

@przecinacz dzięki za wskazówki, sprawdzę dostępne kleje i upewnię się, że mamy dobrą ekipę do montażu.

18 polubień

czyli jak rozumiem, grafitowy przy braku miejsca, a biały gdy jest zapas przestrzeni?

18 polubień