zastanawiam się nad styropianem na elewację: lepiej 15 czy 20cm? jakie macie doświadczenia z tym związane?
ja bym brał 20cm, lepsza izolacja
u mnie daliśmy 20cm i różnica w rachunkach jest znaczna. ale też ważne, żeby dobrze zabezpieczyć połączenia, bo potem wychodzą mostki cieplne. ja najpierw musiałem oczyścić powierzchnię, potem klej i siatka. w końcu tynk mineralny. porządnie zrobione, daje świetny efekt
zdecydowanie lepsza izolacja z 20cm, zwłaszcza na ścianach północnych. latem też trzyma chłód
u mnie 15cm i w sumie żałuję. zimą trochę chłodno, muszę więcej dogrzewać. ktoś wie ile różnica w kosztach?
też bym poszedł w 20cm. ja przy budowie wziąłem więcej na zapas i się opłaciło
u mnie 15cm, bez problemów
widziałem domy z 15cm i nie narzekali
czy ktoś z was zauważył różnicę w letnie dni przy 20cm? zastanawiam się, czy też wtedy ma to znaczenie
ja bym brał 20cm
na moim dachu mam 20cm izolacji i powiem wam, że zimą jest naprawdę ciepło. choć kosztuje więcej, to jednak się zwraca. @z.rutkowski a jak u ciebie z wiatrem?
u mnie 15cm i spoko jest
kiedy budowałem dom, zdecydowałem się na 20cm. robiłem to osobiście, najpierw oczyszczenie, potem gruntowanie, na to styropian z klejem, siatka i tynk. zima przeszła bez problemu, latem w miarę chłodno. jednak to inwestycja, która moim zdaniem się opłaca
u mnie 15cm, ale myślę o dołożeniu warstwy. czy ktoś to robił i jak to wyszło?
w moim przypadku to było całkiem inne doświadczenie. mieliśmy problem z wilgocią przy ścianach północnych, mimo 20cm styropianu. najważniejsze, to właściwe uszczelnienia przy oknach i drzwiach – tam fachowcy spartolili robotę. musiałem samodzielnie naprawiać. teraz jeszcze myślę o dodatkowym uszczelnieniu parapetów. na przyszłość, polecam dokładnie sprawdzać każdy etap montażu
@pawlak_1980 dzięki za pytanie, z wiatrem u mnie różnie bywa, ale raczej nie jest to problem. Jeszcze myślę, czy 20cm będzie się mocno rzucać w oczy w porównaniu do 15cm. Ktoś może ma zdjęcia porównawcze?