styrodur 10cm wystarczy przy płycie fundamentowej?

planuję płytę fundamentową pod dom 120 m2, grunt piasek, myślę o styrodurze 10 cm pod płytą i posadzką, czy to wystarczy czy lepiej dołożyć, nie chcę przepłacić ale nie marznąć w skarpetach

127 polubień

u mnie 10 cm dało radę, ale zimą podłoga trochę chłodniejsza, jak możesz to zrób 15 cm, różnica w cenie mała, w komforcie spora

4 polubienia

dzięki @stanislaw93, mogę dołożyć, ale wtedy poziomy się podniosą, jak to ogarnąłeś przy progu i tarasie?

11 polubień

10 cm XPS pod płytą to na styk; przy lambdzie 0,034 masz R≈2,9 i U podłogi ~0,28, dziś celuje się w 0,15–0,20; daj 15–20 cm XPS 300 w 2 warstwach na mijankę, zagęszczenie sprawdź płytą dynamiczną Evd ≥ 45

6 polubień

ja bym nie oszczedzał na tym, dołóż piątke albo dychę, potem tego juz nie poprawisz

7 polubień

masz garaż w bryle i auto? wtedy patrz na naciski, XPS 300 pewniejszy niż EPS, 10 cm udźwignie, ale termicznie lipa, ja daję 2x8 cm i obwodowo 10 cm, różnica w rachunkach zdecydowanie na plus

15 polubień

nie zapomnij o izolacji pionowej krawędzi płyty i cokołu, 10–12 cm XPS, do tego porządny drenaż i podsypka z zagęszczeniem, na wierzch folia PE pod płytę, żeby wilgoć nie ciągnęła z gruntu

15 polubień

OK, a jak z poziomami, @solidny, dwie warstwy 2x10 zmieszczę, ale taras wyjdzie niżej, robi się ciepły podkład na tarasie czy podnosi teren?

9 polubień

ja podniosłem teren przy tarasie o 8–10 cm, próg systemowy wyszedł ok, daj dylatację z korka lub pianki i ociepl taras oddzielnie 5 cm, będzie równo i nie przemarznie przy wejściu

7 polubień

robiłem klientowi proste OZC: 10 cm vs 20 cm XPS pod płytą to różnica strat przez podłogę około 600–800 kWh/rok dla 120 m2, przy 0,8 zł/kWh daje 480–640 zł/rok, zwrot inwestycji w kilka lat i lepszy komfort

5 polubień

pamiętaj o taśmie brzegowej przy wylewce, sąsiad nie dał i mu trzeszczy

2 polubienia

i daj szczelną folię pod płytę, najlepiej zgrzewaną, zakłady min 20 cm i taśma, wtedy wilgoć ani radon nie idą do środka, to groszowe sprawy przy całej budowie

4 polubienia