strop 8x6m minimalna grubość

Cześć, buduję garaż o wymiarach 8x6 m. Jaka minimalna grubość stropu powinna być w tym przypadku? Planuję lekką konstrukcję na dachu, może ktoś miał podobny projekt?

111 polubień

u mnie strop 12 cm przy mniejszych wymiarach, ale lekka konstrukcja.

31 polubień

zależy od obciążenia, ale 15 cm to często minimalna grubość.

2 polubienia

u mnie 18 cm.

35 polubień

osobiście przy takim rozmiarze stropu, 8x6 m, zastosowałbym grubość co najmniej 15 cm, zwłaszcza jeśli planujesz lekką konstrukcję na dachu. kluczowe jest, aby mieć pewność, że strop będzie odpowiednio wzmocniony. ja używałem zbrojenia w dwóch warstwach, co 15 cm. na dół poszła siatka z prętów 8 mm, a na górę 10 mm. warto też pamiętać o dodatkowej izolacji, szczególnie jeśli garaż ma być ogrzewany.

18 polubień

w moim przypadku 20 cm grubości pozwoliło na bezproblemowy montaż paneli słonecznych.

37 polubień

robiłem podobny strop, ale wzmocniłem dodatkowo wieńcem obwodowym, co zwiększyło stabilność.

22 polubienia

ja mam 14 cm i wszystko gra.

13 polubień

u mnie było 16 cm, bo planowałem dodatkowe obciążenie na środku stropu. lepiej mieć zapas.

35 polubień

zgodnie z normami, minimalna grubość stropu to często 12-15 cm, ale wszystko zależy od zastosowanego obciążenia i lokalnych warunków. ja kiedyś zrobiłem strop 18 cm dla garażu 8x5 m i bez problemów z konstrukcją. ale pamiętaj, żeby sprawdzić nośność gruntu, bo to też wpływa na decyzję o grubości. najlepiej skonsultować z konstruktorem, żeby uniknąć problemów w przyszłości. czy myślałeś już o materiale konstrukcyjnym, np. belkach stalowych czy drewnianych?

15 polubień

15 cm to minimum przy takim rozmiarze.

10 polubień