czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, kiedy lepiej zainstalować rozdzielnię 32A, a kiedy 63A? jakie są praktyczne różnice?
32A do małych robót wystarczy
u mnie na budowie 32A działało dobrze do czasu, gdy zaczęliśmy podłączać sprzęty o większym poborze mocy. przy betonowaniu musiałem już mieć 63A, bo pompa do betonu plus inne urządzenia przeciążały instalację. więc lepiej od razu przygotować się na 63A, jeśli planujesz większe prace. instalacja była prosta – najpierw przewód zasilający 10mm², potem zabezpieczenia na każde urządzenie, a końcowo rozdzielnia. pamiętaj o dobrej uziemieniu, bo problem z uziemieniem może prowadzić do awarii.
32A tylko na małe projekty.
zależy co masz zamiar robić. dla mnie 63A było konieczne. miałem sporo maszyn, które potrzebowały więcej mocy. przy standardowej budowie domu 32A też ujdzie.
u mnie 32A działa bez zarzutów, ale budowa mała.
63A to przesada na początku, chyba że masz duże maszyny
32A wystarczyło mi przy montażu ścianki działowej, ale jak przyszły prace z betoniarką i spawarką, musiałem zwiększyć do 63A. lepiej miec trochę zapasu
miałem podobny problem, jak @tomek78 przy większych pracach 63A okazało się niezbędne. w przypadku projektów takich jak dachówki betonowe, czy prace przy ociepleniu, prąd z 32A starczył, ale jak tylko doszły duże budowy, musiałem wymienić. instalacja 63A zajęła mi jedną sobotę, ustawiając najpierw włączniki na 32A, potem wymiana kabli do bardziej solidnych.
przy remoncie domu używałem 32A i było ok, ale teraz przy nowej budowie lepiej czuję się z 63A. nie muszę się martwić o przeciążenie systemu.
dzięki za info. @skrecacz, brzmi jak dobry pomysł z tym uziemieniem, zwłaszcza przy większym obciążeniu.