ratunku, wiertarka padła w połowie montażu szafek, nie kręci pod obciążeniem, a jutro odbiór, jaki szybki zamiennik kupić dziś w markecie, budżet do 400 zł, drewno i parę kołków w cegle, akumulator czy przewodowa, nie jestem biegły w sprzęcie
Za 400 zł bierz przewodową z udarem mechanicznym, np. Graphite 720–900 W, do drewna i kołków wystarczy, stałe obroty, zwykły uchwyt kluczykowy trzyma lepiej, akumulatorowe w tej cenie będą słabe i padną szybciej przy cegle
dzięki @wiertacz, przewodowa brzmi spoko, tylko czy dam radę wiercić w cegle bez kombinacji, wiertła mam jakieś marketowe, starczą na dziś?
Starczą, ale kup choć jedną 6 i 8 mm do drewna i widiowe do muru, SDS ci nie wejdzie w zwykłą wiertarkę, ustaw udar i nie dociskaj jak wół, cegła to nie żelbet
Zanim kupisz, sprawdź starą: wyjmij szczotki (dwa korki po bokach), jeśli krótsze niż ~5 mm lub okopcone, wymień; sprawdź przewód pod kątem przerwy, poruszaj przy wtyczce i rękojeści; zmierz napięcie w gnieździe; psiknij kontakt w potencjometr włącznika; jeśli pod obciążeniem staje, to komutator iskrzy – da się przetoczyć, ale dziś szybciej kup przewodową 700–900 W, metalowa przekładnia, uchwyt na kluczyk, kabel min. 3 m
sprawdzę po pracy, ale muszę kupić coś już dziś, jaka marka w Obi/Leroy do 400 będzie pewna na jutro?
Z półki marketowej bierz Stanley FatMax 850 W albo Bosch zielony GSB 13 RE trafisz czasem w promo, ważne by miał metalowy przedni kołnierz i obroty min. 2800, do szafek i cegły bez spiny
Albo po prostu wypożycz SDS-plus na dzień, 40–60 zł i zrobisz kołki w cegle bez męki, drewno przelecisz wkrętarką pożyczoną od sąsiada
miałem tak samo, marketowa padła, kupiłem Einhell 900W i serio daje radę, tylko uchwyt co jakiś czas dociągam kluczykiem bo się poluzuje
Jak akumulator to bierz bezszczotkową, ale w 400 zł to będzie słabo, lepiej przewodowa i spokojna głowa, do cegły udar mechaniczny wystarczy
Sprawdź szczotki i komutator lampką, jak czarne rowki to papier 600 lekko oczyści, wydmuchaj pył, włącznik psikałem kontakt sprayem i wstała nie raz, taniej niż nowa
@elektryk_09 i reszta, spróbuję z tymi szczotkami wieczorem, ale jadę teraz do sklepu, jest różnica między uchwytem szybkozaciskowym a na kluczyk, co brać?
Na kluczyk trzyma lepiej cienkie wiertła i nie ślizga się przy udarze, szybkozacisk wygodny do drewna i bitów; jak możesz, sprawdź luz na wrzecionie: złap uchwyt i poruszaj, jak stuka, odpuść ten egzemplarz
Jak budżet ciśnie, Parkside z Lidla 750–800 W daje radę, mam 3 lata, cegła, gazobeton, spoko, tylko kabel krótki, weź przedłużacz
Do drewna bierz wiertła łopatkowe 10–25 mm i wyłącz udar, w cegle widiowe 6 i 8 pod kołki, dmuchnij dziurę przed kołkiem, będzie trzymać
tylko nie kupuj najtańszej nołnejm, zrobisz dwie dziury i dym, weź coś z serwisu w PL bo potem płacz i lament, serio
Używki z OLX też opcja, Makita HP1640 za 200–250 zł, stary ale jary, części są, jak nie katowana to pożyje
Zrób prosty test w sklepie: przewierć deskę 25 mm wiertłem 10 mm trzy razy pod rząd i dotknij obudowy, jak śmierdzi izolacją albo zwalnia mocno, odłóż; kabel niech ma miękką izolację
a może pożycz od kumpla i kup jutro coś lepszego, nie napalaj się dziś na byle co
Miałem GSB 13 RE, dobry do lekkich prac, ale do cegły lepiej SDS, jak masz dużo kołków to wypożycz, szybciej idzie