Cześć, planuję budowę i zastanawiam się nad pustakiem ceramicznym. Czy lepiej wybrać 30cm czy 36cm z ociepleniem?
ja bym brał 36cm
to zależy, czy masz dużo miejsca na ocieplenie. u mnie 36cm i dodatkowa izolacja sprawdziły się super przy dużym mrozie
przy 36cm lepsza akumulacja ciepła. w zimie dom się wolniej wychładza, ale też wolniej nagrzewa. musisz to przemyśleć, zwłaszcza jeśli planujesz kominek
ja mam 30cm i jestem zadowolony, ale dałem 20cm styropianu grafitowego. wychodzi taniej niż 36cm z cieńszą izolacją
u mnie 30cm z wełną 15cm i jest dobrze. wełna lepiej oddycha niż styropian, choć więcej kosztuje. ale zależy ci na lepszym mikroklimacie?
@waldek_kowalik dzięki za info. Faktycznie, chyba przemyślę opcję z grubszym pustakiem. Mówisz, że przy mrozach dało to radę?
ja miałem problem z mostkami termicznymi przy 30cm, więc lepiej dobrze zaprojektować układ ocieplenia, zwłaszcza wokół okien. a tak przy okazji, jakie okna planujesz?
u mnie były problemy z wilgocią przy 30cm, musiałem dołożyć dodatkową warstwę paroszczelną. w sumie więcej roboty, ale teraz działa dobrze. jakie grunty masz u siebie?
mój brat wziął 36cm z 10cm ocieplenia, ale na glinie i mówił, że podłoga zimna. chyba trzeba było inaczej to zaplanować
ja wziąłem 30cm i żałuję, bo w garażu zimno. chyba dołożę jeszcze jedną warstwę izolacji. jeszcze się zastanawiam jakie rozwiązanie będzie najlepsze
pamiętaj, żeby dobrze zabezpieczyć izolację przed wilgocią. u mnie pęknięcia w elewacji zrobiły swoje i było sporo poprawek