Rozważam pustak 25cm z dociepleniem styropianem versus gazobeton 30cm. Co wybrać?
Ja mam gazobeton 30cm i u mnie zdaje egzamin. Dobra izolacja termiczna i łatwo się kładzie.
pustak plus styropian dla mnie lepsze.
Też stawiałem na gazobeton. Lżejszy i szybszy montaż niż pustak.
pustak lepszy przy grubej warstwie styropianu. Poza tym dobrze izoluje akustycznie, co jest ważne.
Gazobeton 30cm mam w domu od 5 lat. Latem chłodniej, zimą cieplej. Ale pamiętaj o odpowiedniej wentylacji.
pustak i styropian to elastyczne rozwiązanie. Możesz lepiej dostosować grubość izolacji do potrzeb.
U mnie gazobeton stanął na domku letniskowym. Taniej i szybciej, ale trzeba dobrze zabezpieczyć przed wilgocią.
Ja bym postawił na pustak z dociepleniem styropianowym. Styropian daje większe możliwości termiczne, a pustak zapewnia solidność konstrukcji. Montowałem najpierw pustak, potem siatkę, klej i styropian. Efekt jest świetny, ale trzeba uważać na mostki termiczne.
gazobeton lepiej działa
U mnie gazobeton zyskał przewagę przez koszty transportu.
my mamy pustak i zero problemów z wilgocią
też gazobeton.
Jeśli chodzi o akustykę, pustak z warstwą styropianu daje lepsze tłumienie dźwięku. Mieszkam przy ruchliwej ulicy i naprawdę różnicę czuć. No i jeszcze kwestia wilgoci - przy pustaku trzeba zadbać o dobry system wentylacji, ale to jak wszędzie.
@b_czaja dzięki za info! Zwrócę uwagę na mostki termiczne, bo to może być kluczowe.