projekt wykonawczy instalacje kiedy wymagany

kiedy wymagany jest projekt wykonawczy przy instalacjach budowlanych? Ktoś ma doświadczenie?

251 polubień

zależy od lokalnych przepisów

42 polubienia

u mnie wymagał tego urząd nadzoru budowlanego przy dużej rozbudowie. chodziło o większe przyłącza do gazu

51 polubień

przy instalacjach gazowych i elektrycznych najczęściej trzeba mieć. czasem nawet przy zmianach w łazience

50 polubień

też słyszałem, że gazowe są skomplikowane

24 polubienia

duże projekty zawsze wymagają dokumentacji

70 polubień

jeśli chodzi o wodne i kanalizacyjne, to bezpieczniej mieć – potem mniej problemów przy odbiorze

57 polubień

to zależy

75 polubień

najlepiej spytać lokalnego inspektora, bo przepisy się zmieniają i bywają różne interpretacje

42 polubienia

lepiej mieć niż nie mieć

63 polubienia

u mnie przy budowie domu inspektor wymagał projektów na wszystko co z prądem. musiałem zatrudnić elektryka, żeby mi to wszystko opisał i przedstawił schematy działania. sporo papierologii, ale potem przynajmniej było wszystko zgodnie z normami

66 polubień

potwierdzam, lepiej z projektem

76 polubień

czy ktoś wie, czy muszę zrobić projekt wykonawczy przy wymianie pieca na gazowy? dom jednorodzinny

53 polubienia

z piecem gazowym lepiej nie ryzykować – lepiej zrobić pełną dokumentację. inspektor w moim rejonie zawsze o nią pyta

62 polubienia

miałem sytuację, że w trakcie budowy domu inspektor nakazał mi zrobić projekt na instalację wodno-kanalizacyjną, choć jej pierwotnie nie planowałem w takiej formie. okazało się, że regulacje lokalne się zmieniły i musiałem dostosować się do nowych standardów. najlepiej zawsze sprawdzać aktualne przepisy i jeśli jest wątpliwość, skonsultować się z projektantem

55 polubień

często to kwestia interpretacji przepisów. w moim przypadku elektryk sam doradzał, żeby mieć projekt

72 polubienia

słyszałem, że w niektórych regionach projekt jest wymagany dla ogrzewania podłogowego. ktoś potwierdzi?

75 polubień

@malek1972 dzięki za info, sprawdzę to z moim elektrykiem

29 polubień

u mnie przy rozbudowie musiałem mieć projekty wykonawcze na wszystko. lepiej nie ryzykować, bo mogą później być problemy z odbiorem

54 polubienia

z mojego doświadczenia wynika, że każde większe zmiany w instalacjach wymagają projektu wykonawczego. szczególnie jeśli chodzi o prace przy gazie i elektryce. kiedy jednak robiłem modernizację łazienki, to nikt nie wymagał ode mnie projektu, ale skonsultowałem to wcześniej z inspektorem

53 polubienia