kiedy wymagany jest projekt wykonawczy przy instalacjach budowlanych? Ktoś ma doświadczenie?
zależy od lokalnych przepisów
u mnie wymagał tego urząd nadzoru budowlanego przy dużej rozbudowie. chodziło o większe przyłącza do gazu
przy instalacjach gazowych i elektrycznych najczęściej trzeba mieć. czasem nawet przy zmianach w łazience
też słyszałem, że gazowe są skomplikowane
duże projekty zawsze wymagają dokumentacji
jeśli chodzi o wodne i kanalizacyjne, to bezpieczniej mieć – potem mniej problemów przy odbiorze
to zależy
najlepiej spytać lokalnego inspektora, bo przepisy się zmieniają i bywają różne interpretacje
lepiej mieć niż nie mieć
u mnie przy budowie domu inspektor wymagał projektów na wszystko co z prądem. musiałem zatrudnić elektryka, żeby mi to wszystko opisał i przedstawił schematy działania. sporo papierologii, ale potem przynajmniej było wszystko zgodnie z normami
potwierdzam, lepiej z projektem
czy ktoś wie, czy muszę zrobić projekt wykonawczy przy wymianie pieca na gazowy? dom jednorodzinny
z piecem gazowym lepiej nie ryzykować – lepiej zrobić pełną dokumentację. inspektor w moim rejonie zawsze o nią pyta
miałem sytuację, że w trakcie budowy domu inspektor nakazał mi zrobić projekt na instalację wodno-kanalizacyjną, choć jej pierwotnie nie planowałem w takiej formie. okazało się, że regulacje lokalne się zmieniły i musiałem dostosować się do nowych standardów. najlepiej zawsze sprawdzać aktualne przepisy i jeśli jest wątpliwość, skonsultować się z projektantem
często to kwestia interpretacji przepisów. w moim przypadku elektryk sam doradzał, żeby mieć projekt
słyszałem, że w niektórych regionach projekt jest wymagany dla ogrzewania podłogowego. ktoś potwierdzi?
@malek1972 dzięki za info, sprawdzę to z moim elektrykiem
u mnie przy rozbudowie musiałem mieć projekty wykonawcze na wszystko. lepiej nie ryzykować, bo mogą później być problemy z odbiorem
z mojego doświadczenia wynika, że każde większe zmiany w instalacjach wymagają projektu wykonawczego. szczególnie jeśli chodzi o prace przy gazie i elektryce. kiedy jednak robiłem modernizację łazienki, to nikt nie wymagał ode mnie projektu, ale skonsultowałem to wcześniej z inspektorem