Pokrycie dachu płaskiego - papa czy PVC!

Zastanawiam się, czy lepiej postawić na papę czy PVC na dach płaski. Jakie macie doświadczenia?

118 polubień

ja zawsze stawiałem na PVC, bo łatwiej kłaść i mniej problemów z konserwacją niż z papą. Z PVC można też robić mniej łączeń, co redukuje ryzyko przecieków. U mnie działa to już 10 lat bez problemu. Pamiętam, że przy kładzeniu ważne było, żeby podłoże było dobrze przygotowane - najpierw gruntowanie, a potem równomierne rozłożenie folii dachowej.

8 polubień

u mnie PVC, świetnie się sprawdza na większej powierzchni. mniej łączeń to mniej przecieków, a ja już miałem z tym problem przy papie.

16 polubień

jeśli chodzi o papę, to pamiętajcie, że ważne są dobre zakładki. minimum 10 cm. ja niestety musiałem poprawiać, bo ekipa spartoliła robotę. opłaca się dopilnować szczegółów, bo później nie ma niespodzianek

34 polubienia

fakt, PVC jest łatwiejsze w montażu, a przy papie zawsze miałem problem z przeciekami, szczególnie przy kominie. teraz to dla mnie jedyne wyjście

22 polubienia

papa ma swoje plusy, ale przy większych płaskich dachach też bym polecał PVC. widziałem, jak szybko można to położyć

5 polubień

akurat ja preferuję papę, bo w moim przypadku sprawdziła się lepiej, ale to zależy od warunków. kluczowe jest, żeby podłoże było suche i dobrze przygotowane. Kiedy robiłem dach, najpierw wyczyściłem powierzchnię, potem nałożyłem warstwę gruntu bitumicznego i dopiero papa. Zakładki muszą być dokładne

15 polubień

jak ktoś ma małe doświadczenie, lepiej PVC, mniej roboty. a na dodatek bez piekła z palnikiem

24 polubienia

z PVC jest mniej ryzykowania, szczególnie jak ktoś to robi pierwszy raz. papa wymaga wprawy

8 polubień

PVC, moim zdaniem

37 polubień

ja u siebie mam PVC i działa świetnie. w sumie nie wiedziałem, że papa może być taka problematyczna, ale teraz zrozumiałem, że duża powierzchnia to jednak wyzwanie

4 polubienia

u mnie też PVC

29 polubień

zawsze polecam PVC na płaskie dachy

27 polubień

PVC wymaga mniej konserwacji, fakt.

39 polubień

mniej problemów z PVC

38 polubień

przy każdej budowie wybieram PVC, bo widziałem jak papa potrafi popękać w naszych warunkach. miałem kiedyś sytuację, że przy większym skwarze papa się topiła i robiły się bąble, co kończyło się zawsze przeciekami. z PVC ten problem odpada - co prawda trochę drożej, ale jak człowiek przeliczy remonty i poprawki, to się zwraca. a przy okazji - ktoś testował panele fotowoltaiczne na dachach z PVC?

2 polubienia

PVC, bez dyskusji

3 polubienia

ja też stawiam na PVC, bo ułatwia pracę, szczególnie jak robisz to sam. z papą to jednak wymaga więcej kontroli i precyzji

10 polubień

u mnie PVC działa bez zarzutów

37 polubień

PVC jest mniej skomplikowany, fakt

23 polubienia