Zastanawiam się, czy lepiej postawić na papę czy PVC na dach płaski. Jakie macie doświadczenia?
ja zawsze stawiałem na PVC, bo łatwiej kłaść i mniej problemów z konserwacją niż z papą. Z PVC można też robić mniej łączeń, co redukuje ryzyko przecieków. U mnie działa to już 10 lat bez problemu. Pamiętam, że przy kładzeniu ważne było, żeby podłoże było dobrze przygotowane - najpierw gruntowanie, a potem równomierne rozłożenie folii dachowej.
u mnie PVC, świetnie się sprawdza na większej powierzchni. mniej łączeń to mniej przecieków, a ja już miałem z tym problem przy papie.
jeśli chodzi o papę, to pamiętajcie, że ważne są dobre zakładki. minimum 10 cm. ja niestety musiałem poprawiać, bo ekipa spartoliła robotę. opłaca się dopilnować szczegółów, bo później nie ma niespodzianek
fakt, PVC jest łatwiejsze w montażu, a przy papie zawsze miałem problem z przeciekami, szczególnie przy kominie. teraz to dla mnie jedyne wyjście
papa ma swoje plusy, ale przy większych płaskich dachach też bym polecał PVC. widziałem, jak szybko można to położyć
akurat ja preferuję papę, bo w moim przypadku sprawdziła się lepiej, ale to zależy od warunków. kluczowe jest, żeby podłoże było suche i dobrze przygotowane. Kiedy robiłem dach, najpierw wyczyściłem powierzchnię, potem nałożyłem warstwę gruntu bitumicznego i dopiero papa. Zakładki muszą być dokładne
jak ktoś ma małe doświadczenie, lepiej PVC, mniej roboty. a na dodatek bez piekła z palnikiem
z PVC jest mniej ryzykowania, szczególnie jak ktoś to robi pierwszy raz. papa wymaga wprawy
PVC, moim zdaniem
ja u siebie mam PVC i działa świetnie. w sumie nie wiedziałem, że papa może być taka problematyczna, ale teraz zrozumiałem, że duża powierzchnia to jednak wyzwanie
u mnie też PVC
zawsze polecam PVC na płaskie dachy
PVC wymaga mniej konserwacji, fakt.
mniej problemów z PVC
przy każdej budowie wybieram PVC, bo widziałem jak papa potrafi popękać w naszych warunkach. miałem kiedyś sytuację, że przy większym skwarze papa się topiła i robiły się bąble, co kończyło się zawsze przeciekami. z PVC ten problem odpada - co prawda trochę drożej, ale jak człowiek przeliczy remonty i poprawki, to się zwraca. a przy okazji - ktoś testował panele fotowoltaiczne na dachach z PVC?
PVC, bez dyskusji
ja też stawiam na PVC, bo ułatwia pracę, szczególnie jak robisz to sam. z papą to jednak wymaga więcej kontroli i precyzji
u mnie PVC działa bez zarzutów
PVC jest mniej skomplikowany, fakt