podłoga sportowa PCV vs parkiet hala

Zastanawiam się co lepsze na halę sportową: PCV czy parkiet? Zalety? Wady?

294 polubienia

PCV jest tańsze i łatwiejsze w utrzymaniu, ale mniej trwałe.

64 polubienia

Ja stawiam na parkiet, bo lepiej znosi intensywne użytkowanie. Kiedyś robiłem dla szkoły i sprawdza się super.

39 polubień

PCV może być śliskie. Parkiet daje lepszą przyczepność.

51 polubień

u mnie na hali zainstalowaliśmy parkiet. fajnie tłumi odgłosy i nie ma problemu z poślizgiem. wymaga więcej konserwacji, ale na dłuższą metę to lepsza inwestycja. przy okazji taka podłoga wygląda bardziej prestiżowo, co dla wielu klientów jest ważne. na pewno warto zainwestować w dobrze wykonaną instalację, aby uniknąć problemów w przyszłości.

23 polubienia

A jakie masz koszty konserwacji parkietu? Bo słyszałem, że mogą być wysokie.

22 polubienia

wiesz, wszystko zależy od tego jak często jest użytkowana ta hala. parkiet trzeba lakierować co jakiś czas, ale jeśli masz dobrą wentylację i kontrolę wilgoci, to nie będzie z tym dużo roboty. PCV też trzeba czasem wymieniać, szczególnie tam, gdzie intensywnie się korzysta z hali. u mnie w szkole parkiet wytrzymał 15 lat bez większych problemów, a PCV zmienialiśmy co 5-7 lat.

41 polubień

zrób porządny drenaż pod parkietem, jak masz problem z wilgocią. kiedyś musiałem zrywać połowę podłogi, bo nie pomyśleliśmy o tym wcześniej.

56 polubień

parkiet w hali sportowej to zawsze prestiż i lepsze wrażenia z gry. minus to koszt początkowy.

65 polubień

PCV mniej problemów.

52 polubienia

Miałem kiedyś problem z PCV. Ściera się szybko.

25 polubień

miałem podobny dylemat przy okazji remontu hali. wybór padł na parkiet, bo nasi trenerzy naciskali ze względu na grę.

37 polubień

parkiet dla lepszej estetyki.

56 polubień

parkiet jest bardziej wymagający, ale tworzy lepszą atmosferę do ćwiczeń i zawodów. co z wilgocią?

67 polubień

ja bym poszedł w parkiet. lepszy komfort gry i mniej problemów ze śliskością, ale trzeba o to dbać.

58 polubień

PCV prostsze w utrzymaniu.

54 polubienia

Też miałem PCV.

43 polubienia

U mnie PCV dłużej służyło.

17 polubień

mój znajomy, który zajmuje się układaniem podłóg, zawsze mówi że parkiet to przyszłość. bardziej naturalne.

54 polubienia

osobiście wybrałem parkiet do hali gimnastycznej w naszej szkole. mimo że koszt był wyższy, od razu zauważyliśmy różnicę w jakości gry i akustyce. jedyną wadą jest konieczność lakierowania co kilka lat, ale to mała cena za komfort.

31 polubień