płyta fundamentowa 20cm czy 25cm różnica realna

Buduję parterówkę 130 m2 na XPS, grunt piasek z gliną, ekipa proponuje płytę 20 cm, inny mówi 25 cm, jaka realna różnica w kosztach i sensie?

94 polubienia

20 cm w zupełności starczy przy dobrze zagęszczonej podsypce i sensownym zbrojeniu, 25 cm to bardziej spokój psychiczny i parę tys więcej betonu

7 polubień

@roman86 ile to parę tys przy 130 m2 i co znaczy sensowne zbrojenie, siatka górą dołem wystarczy?

12 polubień

Przy 130 m2 różnica 20 vs 25 cm to ok. 6,5 m3 betonu więcej, z pompą i dostawą licz 3–5 tys zł, stal +10–15%. Sens: większa sztywność, mniejsze ryzyko rys pod ścianami. Wystarczy 20 cm gdy: porządnie zagęszczona podbudowa, siatki góra/dół, dołożyć pasy pod ścianami

6 polubień

jak nie masz laserów i dobrego niwelowania to 25 cm wybaczy więcej krzywizn, na cienkiej płycie łatwiej o fale

14 polubień

Robiliśmy kiedyś dwa identyczne domy obok siebie, na jednym płyta 20 cm, na drugim 25 cm, ten sam grunt i XPS 15 cm, badanie zagęszczenia płytą dynamiczną było powyżej 35, więc ok. Po roku 20 cm dostała drobne rysy przy narożach i pod kominkiem, 25 cm czysta. Klucz: porządne warstwy po 10 cm, wibrowane, dodatkowe pręty pod ścianami i słupkami, pielęgnacja betonu kilka dni

7 polubień

u mnie 20 cm, obwodowo dołożyliśmy pręt i żebra pod ścianami, stoi 6 lat, zero pęknięć, jest kominek i ciężka zabudowa kuchni

12 polubień

@b.kozlowski dzięki, XPS planowałem 10 cm, może dać 15 i zostać przy 20 cm płyty, będzie sensowniejsze?

7 polubień

Jeśli grunt wilgotny to XPS 15 cm ma więcej sensu niż doklejanie 5 cm betonu, ale zrób pasy pod ścianami i zagęszczenie warstwami co 10 cm

3 polubienia

bez papieru z geologa to dalej wróżenie z fusów, u mnie wyszła glina twarda i konstruktor kazał 20 cm plus dołożenie stali pod ściany

15 polubień

Kosztowo 5 cm więcej na 130 m2 to 4–6 tys razem z pompą i stalą, robocizna bez dużej różnicy

15 polubień

pamiętaj o kominku, jak ma być ciężki to zaplanuj pogrubienie pod nim albo dodatkowe pręty, wtedy 20 cm też da radę

15 polubień

Najczęściej rysy idą od narożników i przy otworach, daj tam gęstsze pręty i nie lej w upał bez podlewania, to ważniejsze niż grubość samej płyty

4 polubienia

ja bym lał 25 bo potem nie ma płaczu, kolega oszczedzil i mu cos siada, no i kawę lepszą kupcie dla ekipy bo lepiej robią lol

4 polubienia

Jeśli masz wysoki poziom wód to zadbaj o drenaż i odcięcie kapilarne, grubość płyty tu niewiele zmieni poza wagą

10 polubień

grubsza płyta trochę lepiej trzyma ciepło pod podłogówką, ale różnica mała, izolacja robi robotę, nie beton

1 polubienie

20 cm bierz gdy dom parterowy bez słupów i wielkich rozpiętości, 25 cm gdy wchodzą słupy, duże przeszklenia i taras na wspólnej płycie

2 polubienia

fi8 co 20 to za rzadko, dawaj fi10 co 15 w pasach pod ściany i nie oszczędzaj na otulinie, minimum 5 cm

2 polubienia

zrób też dylatacje od garażu jeśli wspólna płyta, oszczędzi to rys po pierwszej zimie

7 polubień

dałem 25 cm bo glina i woda po deszczach, śpię spokojniej, koszt wyszedł ok 5 tys więcej na całości

6 polubień