Buduję parterówkę 130 m2 na XPS, grunt piasek z gliną, ekipa proponuje płytę 20 cm, inny mówi 25 cm, jaka realna różnica w kosztach i sensie?
20 cm w zupełności starczy przy dobrze zagęszczonej podsypce i sensownym zbrojeniu, 25 cm to bardziej spokój psychiczny i parę tys więcej betonu
@roman86 ile to parę tys przy 130 m2 i co znaczy sensowne zbrojenie, siatka górą dołem wystarczy?
Przy 130 m2 różnica 20 vs 25 cm to ok. 6,5 m3 betonu więcej, z pompą i dostawą licz 3–5 tys zł, stal +10–15%. Sens: większa sztywność, mniejsze ryzyko rys pod ścianami. Wystarczy 20 cm gdy: porządnie zagęszczona podbudowa, siatki góra/dół, dołożyć pasy pod ścianami
jak nie masz laserów i dobrego niwelowania to 25 cm wybaczy więcej krzywizn, na cienkiej płycie łatwiej o fale
Robiliśmy kiedyś dwa identyczne domy obok siebie, na jednym płyta 20 cm, na drugim 25 cm, ten sam grunt i XPS 15 cm, badanie zagęszczenia płytą dynamiczną było powyżej 35, więc ok. Po roku 20 cm dostała drobne rysy przy narożach i pod kominkiem, 25 cm czysta. Klucz: porządne warstwy po 10 cm, wibrowane, dodatkowe pręty pod ścianami i słupkami, pielęgnacja betonu kilka dni
u mnie 20 cm, obwodowo dołożyliśmy pręt i żebra pod ścianami, stoi 6 lat, zero pęknięć, jest kominek i ciężka zabudowa kuchni
@b.kozlowski dzięki, XPS planowałem 10 cm, może dać 15 i zostać przy 20 cm płyty, będzie sensowniejsze?
Jeśli grunt wilgotny to XPS 15 cm ma więcej sensu niż doklejanie 5 cm betonu, ale zrób pasy pod ścianami i zagęszczenie warstwami co 10 cm
bez papieru z geologa to dalej wróżenie z fusów, u mnie wyszła glina twarda i konstruktor kazał 20 cm plus dołożenie stali pod ściany
Kosztowo 5 cm więcej na 130 m2 to 4–6 tys razem z pompą i stalą, robocizna bez dużej różnicy
pamiętaj o kominku, jak ma być ciężki to zaplanuj pogrubienie pod nim albo dodatkowe pręty, wtedy 20 cm też da radę
Najczęściej rysy idą od narożników i przy otworach, daj tam gęstsze pręty i nie lej w upał bez podlewania, to ważniejsze niż grubość samej płyty
ja bym lał 25 bo potem nie ma płaczu, kolega oszczedzil i mu cos siada, no i kawę lepszą kupcie dla ekipy bo lepiej robią lol
Jeśli masz wysoki poziom wód to zadbaj o drenaż i odcięcie kapilarne, grubość płyty tu niewiele zmieni poza wagą
grubsza płyta trochę lepiej trzyma ciepło pod podłogówką, ale różnica mała, izolacja robi robotę, nie beton
20 cm bierz gdy dom parterowy bez słupów i wielkich rozpiętości, 25 cm gdy wchodzą słupy, duże przeszklenia i taras na wspólnej płycie
fi8 co 20 to za rzadko, dawaj fi10 co 15 w pasach pod ściany i nie oszczędzaj na otulinie, minimum 5 cm
zrób też dylatacje od garażu jeśli wspólna płyta, oszczędzi to rys po pierwszej zimie
dałem 25 cm bo glina i woda po deszczach, śpię spokojniej, koszt wyszedł ok 5 tys więcej na całości