piła stołowa tarcica konstrukcyjna

Cześć, planuję zakup piły stołowej do cięcia tarcicy konstrukcyjnej. Jakie modele polecacie?

108 polubień

zależy co dokładnie chcesz ciąć, ale jeśli tarcica konstrukcyjna to szukaj czegoś solidnego z możliwością regulacji kąta cięcia i dużą mocą. ja korzystam z DeWalt i jestem zadowolony, szczególnie z prowadnicy. ważne, żeby sprawdzić czy masz odpowiednie miejsce na jej ustawienie, bo takie piły zajmują sporo miejsca. jeszcze, jeśli planujesz cięcie bardzo długich desek, to warto pomyśleć o dodatkowym stole lub podporach

19 polubień

u mnie bosch daje radę

2 polubienia

mam piłę stołową od Makity i muszę powiedzieć, że sprawdza się świetnie. ma naprawdę dobrą moc, co przy cięciu twardszej tarcicy jest kluczowe. dodatkowo, dobrze, że ma opcję podłączenia odkurzacza – mniej bałaganu w warsztacie. jedyne co zauważyłem, to że prowadnica mogłaby być bardziej stabilna, ale to chyba kwestia ustawienia. piła swoje waży, więc lepiej mieć do tego solidny stół

11 polubień

ja używam Einhell za 800 zł, daje radę

7 polubień

w moim przypadku najlepiej sprawdziła się piła Scheppach. ma mocną konstrukcję i dobrą regulację wysokości ostrza. wcześniej miałem problem z ustawieniem kąta przy cięciu długich desek, ale tutaj wszystko działa precyzyjnie. warto poszukać promocji, bo ceny potrafią się różnić w zależności od sklepu

13 polubień

jeśli masz zamiar ciąć często i dużo, polecam inwestycję w piłę z solidnym stołem. ja miałem przypadki, że tani stół się chwiał, co powodowało nierówności w cięciu. u mnie praca stała się precyzyjniejsza po zmianie stołu na cięższy model z regulacją

29 polubień

piły DeWalt są ok

11 polubień

ja osobiście korzystam z piły Ryobi, ponieważ ma świetny stosunek ceny do jakości. nie jest to może sprzęt najwyższej klasy, ale do średnio intensywnego użytkowania w zupełności wystarcza. dodatkowo, oszczędność na sprzęcie pozwala mi inwestować w lepsze ostrza. przy częstym cięciu kluczowy jest stan ostrza, więc warto mieć zapas

15 polubień

Ryobi nie jest złe, ale wolę Makitę

36 polubień

@jan_kowalski dzięki za info o Scheppach. rozważę, bo zależy mi na precyzji. czy ktoś może polecić jeszcze coś w rozsądnej cenie?

33 polubienia