Piła spalinowa Stihl 180 - warto kupić używaną?

ktoś ma doświadczenie z używaną piłą Stihl 180? Zastanawiam się czy warto kupić taką z drugiej ręki. Budżet mam ograniczony, ale boję się że używana szybko padnie. Jakie są wasze doświadczenia?

145 polubień

kupuj nową, lepiej dopłacić

16 polubień

ja miałem używaną Stihl 180 i działała super przez dwa lata. potem musiałem wymienić łańcuch, ale poza tym było ok

45 polubień

lepiej nową

16 polubień

z używaną nigdy nie wiadomo. jeśli budżet pozwala, ja bym kupił nową

27 polubień

u mnie używana stihl 180 dała radę na działce przez kilka sezonów, tylko olej wymieniałem

23 polubienia

ja też kupiłem stihl 180 z drugiej ręki. działała bez zarzutu, ale pamiętaj żeby dokładnie sprawdzić stan łańcucha i prowadnicy. Zwróć uwagę na stan filtra powietrza. Poza tym, ważny jest przebieg maszyn — im więcej używany, tym więcej możliwych problemów. Jeśli sprzedawca nie chce pokazać jak działa, to lepiej się wycofać

50 polubień

kupiłem stihl 180 od znajomego, który dbał o swoje narzędzia. Używana była głównie do cięcia drewna na opał na działce i powiem szczerze — nigdy nie miałem z nią problemów. Ważne, żeby sprawdzić, czy silnik dobrze pracuje na zimno i ciepło, i czy nie ma wycieków oleju. Olej do łańcucha też istotny, bo jak nie smaruje dobrze, to łańcuch się szybciej zużyje. Przy zakupie warto poprosić o uruchomienie i próbne cięcie

5 polubień

u mnie Stihl 180 też się sprawdziła, ale kupiłem nową. ktoś wie, jakie są różnice w wydajności między nową a używaną?

33 polubienia

używki mogą być loterią

51 polubień

miałem używaną piłę i początkowo działała całkiem dobrze, ale po kilku miesiącach zaczęły się problemy z odpalaniem. okazało się, że gaźnik wymagał ustawienia. jeśli się zdecydujesz na używaną, warto zainwestować w serwis zaraz po zakupie

32 polubienia

lepiej kupić nową, mniej problemów

20 polubień

wiele zależy od właściciela, jak dbał o sprzęt. jak znajdziesz kogoś kto naprawdę się zna i dbał, to można zaoszczędzić

27 polubień

kupowałem od sąsiada używaną i była super. najważniejsze, żeby dobrze się nią opiekować, regularnie serwisować i wymieniać olej

43 polubienia

ja bym się zastanowił. używane mają swoje plusy, ale ryzyko że coś padnie też jest większe

20 polubień

zależy od stanu, ale rzadko bym się decydował na używaną

18 polubień

@sikora1986 dzięki za rady. sprawdzę dokładnie stan techniczny przed zakupem. możecie polecić jakieś dobre sklepy lub miejsca gdzie można znaleźć używane piły w dobrym stanie?

47 polubień