ktoś ma doświadczenie z używaną piłą Stihl 180? Zastanawiam się czy warto kupić taką z drugiej ręki. Budżet mam ograniczony, ale boję się że używana szybko padnie. Jakie są wasze doświadczenia?
kupuj nową, lepiej dopłacić
ja miałem używaną Stihl 180 i działała super przez dwa lata. potem musiałem wymienić łańcuch, ale poza tym było ok
lepiej nową
z używaną nigdy nie wiadomo. jeśli budżet pozwala, ja bym kupił nową
u mnie używana stihl 180 dała radę na działce przez kilka sezonów, tylko olej wymieniałem
ja też kupiłem stihl 180 z drugiej ręki. działała bez zarzutu, ale pamiętaj żeby dokładnie sprawdzić stan łańcucha i prowadnicy. Zwróć uwagę na stan filtra powietrza. Poza tym, ważny jest przebieg maszyn — im więcej używany, tym więcej możliwych problemów. Jeśli sprzedawca nie chce pokazać jak działa, to lepiej się wycofać
kupiłem stihl 180 od znajomego, który dbał o swoje narzędzia. Używana była głównie do cięcia drewna na opał na działce i powiem szczerze — nigdy nie miałem z nią problemów. Ważne, żeby sprawdzić, czy silnik dobrze pracuje na zimno i ciepło, i czy nie ma wycieków oleju. Olej do łańcucha też istotny, bo jak nie smaruje dobrze, to łańcuch się szybciej zużyje. Przy zakupie warto poprosić o uruchomienie i próbne cięcie
u mnie Stihl 180 też się sprawdziła, ale kupiłem nową. ktoś wie, jakie są różnice w wydajności między nową a używaną?
używki mogą być loterią
miałem używaną piłę i początkowo działała całkiem dobrze, ale po kilku miesiącach zaczęły się problemy z odpalaniem. okazało się, że gaźnik wymagał ustawienia. jeśli się zdecydujesz na używaną, warto zainwestować w serwis zaraz po zakupie
lepiej kupić nową, mniej problemów
wiele zależy od właściciela, jak dbał o sprzęt. jak znajdziesz kogoś kto naprawdę się zna i dbał, to można zaoszczędzić
kupowałem od sąsiada używaną i była super. najważniejsze, żeby dobrze się nią opiekować, regularnie serwisować i wymieniać olej
ja bym się zastanowił. używane mają swoje plusy, ale ryzyko że coś padnie też jest większe
zależy od stanu, ale rzadko bym się decydował na używaną
@sikora1986 dzięki za rady. sprawdzę dokładnie stan techniczny przed zakupem. możecie polecić jakieś dobre sklepy lub miejsca gdzie można znaleźć używane piły w dobrym stanie?