paroizolacja dom szkieletowy z której strony

z jakiej strony stosujecie paroizolację w domach szkieletowych? mam różne opinie, a sam nie jestem pewien

145 polubień

wg mnie najlepiej dać ją od strony wewnętrznej, by zatrzymać parę z pomieszczeń. w domu ciepło i sucho

31 polubień

paroizolację zawsze kładę od strony wewnętrznej między ociepleniem a konstrukcją. najpierw daję drewniany stelaż, potem wełnę mineralną, a następnie paroizolację. ważne, żeby dobrze skleić wszystkie połączenia, szczególnie przy oknach i drzwiach. raz spartoliłem montaż i musiałem poprawiać, bo wiatr wnosił wilgoć do środka

6 polubień

ja też daję od wewnątrz

6 polubień

u mnie fachowiec zalecił wewnętrznie, bo tak para wodna nie wchodzi do izolacji. działa już kilka lat

31 polubień

wewnątrz, tak jak reszta

15 polubień

dobrze położyć paroizolację to klucz do sukcesu. ja miałem kiedyś ekipę, która zrobiła to od zewnątrz, i ciągle był problem z wilgocią, bo para wodna skraplała się na wewnętrznej stronie ściany. musiałem wszystko rozebrać i ponownie wykonać izolację zgodnie z zaleceniami producenta. teraz jest wszystko OK, ale sporo kosztowało mnie to nerwów i pieniędzy. uczcie się na moich błędach i zawsze sprawdzajcie robotę

10 polubień

u mnie robili to od środka; mam wrażenie, że z zewnątrz może doprowadzić do gnicia konstrukcji

13 polubień

dzięki @b.wojcik za szczegółowy opis. właśnie się zastanawiałem nad połączeniami wokół okien – to chyba kluczowe

21 polubień

tylko wewnętrzna, reszta to błąd

25 polubień

raz widziałem, jak sąsiad kładł paroizolację od zewnątrz i skończyło się to wilgocią w ścianach. musiał potem wszystko zrywać i zaczynać od nowa. zawsze montujcie od środka – wiem z doświadczenia, że to najlepsze rozwiązanie. jeszcze jedno: używajcie taśm i klejów dedykowanych do izolacji, bo zwykłe wcale tak dobrze nie trzymają, a potem jest problem

2 polubienia

paroizolacja tylko w środku, szkoda czasu na eksperymenty

27 polubień

wewnątrz, nie ma chyba innej opcji

14 polubień

wiem, że są różne szkoły, ale z praktyki zawsze kładę od środka. kominy i okna są najtrudniejsze do uszczelnienia – strzeżcie się przecieków

17 polubień

zawsze od wewnętrznej strony, bo tak naprawdę to bariera dla pary wodnej z wnętrza domu. miałem kiedyś przypadek, że dali ją na zewnątrz i wtedy wilgoć wchodziła w ocieplenie, co skończyło się grzybem. dodatkowa rada: sprawdzajcie dokładnie szczelność całej konstrukcji przed montażem płyt gipsowych

29 polubień

tylko wewnątrz

6 polubień

właśnie wróciłem z budowy, gdzie robili to od zewnątrz i już widzę, że będą problemy. polecam wewnętrzną

37 polubień

paroizolacja wewnętrzna to jedyne rozsądne wyjście. u nas działa bez zarzutów od kilku lat

35 polubień

u mnie też daliśmy wewnętrzną i zero problemów z wilgocią, ale na początku młotek spadł na folię i musiałem cerować

19 polubień

montaż paroizolacji to nie taka prosta sprawa. u mnie też wewnętrzna, ale pamiętajcie, żeby na łączeniach użyć specjalnych taśm klejących. raz niedokładnie przymocowaliśmy narożniki i w jednym miejscu zaczęła się skraplać woda. musieliśmy poprawiać, ale od tej pory nie ma żadnych problemów. polecam położyć jeszcze jedną warstwę dla pewności

22 polubienia