Papa na garażu po zimie się odkleiła co zrobić

Po zimie papa na dachu garażu miejscami odparła przy okapie i są bąble, garaż nieogrzewany, kładzione 5 lat temu, czym to naprawić, łata czy całość?

85 polubień

Najpierw spuść wodę z bąbli, wysusz, zagruntuj primerem bitum, potem podgrzej palnikiem i dociśnij, zrób zakład min. 10 cm, nie rób na wilgotno.

11 polubień

dzięki @arek91, butli nie mam tylko opalarka 2kW, da radę czy muszę szukać kogoś z palnikiem, i jaki primer kupić żeby nie przepłacić

5 polubień

Opalarka nie zgrzeje zakładów jak trzeba; plan: rozciąć pęcherze na krzyż, wysuszyć, zagruntować primerem asfaltowym, pasy 25–30 cm termozgrzewalnej SBS, zgrzew zakładów 8–10 cm, w temp. min. +5°C, dociski przy krawędziach.

13 polubień

Opalarka da tylko pozór, kup palnik na kartusze albo pożycz butlę, wcześniej zeskrob luźny lepik i kurz, okap uszczelnij pasem pod listwą i masą KMB.

4 polubienia

Jak już puściło, to znaczy że wilgoć siedzi; ja bym dał drugą warstwę na cały garaż, podkładowa i nawierzchniowa, inaczej łatanie będzie wracać.

15 polubień

U mnie wiatr podnosił przy okapie, pomogły wkręty z talerzykami co 15–20 cm w beton, potem szpachla bitum, grunt, i dopiero zgrzew zakładu szeroko 10 cm.

3 polubienia

nie pchaj silikonu bo potem nic nie złapie, masa bitum i po sprawie

14 polubień

ok, dzięki @blacharski, primer na +6°C mogę kłaść i ile czekać przed zgrzewaniem, i czy te wkręty @rafal73 to wchodzą w blachę trapez czy tylko w beton

11 polubień

Primer dawaj cienko, na chłodzie schnie nawet godzinę, dotykasz palcem i nie ciągnie się to ok; na blasze użyj farmerskich z podkładką EPDM, nie w goły trapez.

7 polubień

Zrób małą próbę: zagrzej kawałek 10x10 cm, dociśnij, po 2 godzinach spróbuj oderwać; jeśli odchodzi z pyłem betonu to podłoże ok, jak mokro to najpierw suszenie.

10 polubień

Przy listwach dociskowych daj nową uszczelkę z paska papy pod listwę, dokręć wkręty, a fugę pod listwą przejedź KMB, silikon zostaw do łazienki.

4 polubienia

Dodaj dwie wywiewki dachowe przy najwyższym punkcie, para z garażu ma gdzie uciec i nie robi bąbli; wycina się otwór, grunt, kołnierz z papy, zgrzać.

7 polubień

Jak masz budżet, puść całość jeszcze jedną warstwą SBS 5 mm, połóż na równo, zakłady 10 cm, obróbki popraw i zapominasz; łatanie co roku tylko wkład pracy.

13 polubień

Kolejność na szybko: oczyść i podsusz; grunt bitum cienko; mechaniczny docisk przy krawędziach; pasy podklejek 25–30 cm; zgrzew zakładów aż wypłynie pasek; na koniec KMB przy styku ścian.

13 polubień