zastanawiam się, czy lepiej zamontować rolety w ramie okna czy podtynkowe. jakieś doświadczenia?
ja mam te w ramie i u mnie sprawdzają się świetnie. łatwe w montażu, chociaż nie dają takiego efektu jak podtynkowe. największy plus to brak konieczności większej ingerencji w elewację. przy remoncie domu wybrałem to rozwiązanie, żeby nie naruszać struktury ścian.
u mnie podtynkowe były trudniejsze w montażu, ale efekt końcowy super. od zewnątrz nic nie widać.
ja mam rolety podtynkowe i musiałem uważać na izolację termiczną. jak źle zamontujesz, to mostki termiczne gotowe.
podtynkowe są estetyczniejsze, ale wymagają lepszej izolacji i dobrego fachowca. jak się źle zamontuje, to potem naprawa kosztuje.
u mnie rolety w ramie działały lepiej przy starszym budynku. żadnych problemów z montażem i mniej bałaganu.
też planuję podtynkowe, ale martwię się o mostki termiczne.
u mnie w ramie.
miałem podtynkowe w nowo budowanym domu, ale wymagały wcześniejszego planowania. trzeba dobrze ocieplić.
miałem podobnie, rolety w ramie.
przy montażu podtynkowych rolety najpierw musiałem założyć listwy startowe. potem ociepliłem styropianem 15 cm, a na to warstwa kleju i siatki. na końcu cienkowarstwowy tynk silikonowy. wszystko to dla uniknięcia mostków termicznych. trochę roboty, ale efekt super. zero wystających elementów i dobra izolacja.
podtynkowe wyglądają schludnie.
miałem problem z podtynkowymi, bo fachowcy źle uszczelnili i wiatr hulał po kątach. musiałem sam poprawiać uszczelki i izolację. teraz jest lepiej, ale wolałem tego uniknąć. po przejściach z ekipą wolę sam się za to zabrać następnym razem.
czy ktoś próbował sam montować rolety w ramie?
@y.wieczorek, dzięki za info. myślałem, że podtynkowe będą mniej problematyczne, ale widzę, że dużo zależy od ekipy.
wybrałem rolety w ramie, bo uniknąłem kucia elewacji. montaż prosty i żadnych niespodzianek.