Okna nawiewniki higrosterowane czy automatyczne?

zastanawiam się nad oknami z nawiewnikami higrosterowanymi albo automatycznymi. jakie są wasze doświadczenia?

186 polubień

u mnie automatyczne sprawdzają się lepiej. w starym bloku zawsze miałem problemy z wilgocią, a te automatycznie dostosowują przepływ powietrza i problem się skończył

26 polubień

higrosterowane też są ok, ale trzeba je dobrze ustawić. u mnie były problemy z początkową regulacją

32 polubienia

automatyczne są dla leniwych, serio

40 polubień

higrosterowane

24 polubienia

ja wziąłem higrosterowane, ale miałem problem z ich montażem. podpowiedzieli mi, żeby najpierw zabezpieczyć ich krawędzie uszczelniaczem

23 polubienia

u mnie automaty

46 polubień

wolę automaty

18 polubień

moje są automatyczne

38 polubień

używam automatycznych nawiewników od dwóch lat. w nowym budynku, gdzie wcześniej była duża wilgotność, zdecydowanie pomogły. montaż przebiegł sprawnie, ale zrobili to fachowcy, bo sam nie chciałem ryzykować. teraz w pokojach jest równo z temperaturą, a żadnej pleśni nie ma

2 polubienia

@kabeltoperz, w moim przypadku higrosterowane były trochę tańsze, ale wymagały więcej pracy przy ustawianiu. jak masz czas, to można się nimi pobawić

43 polubienia

automaty na pewno wygodniejsze

9 polubień

higrosterowane jednak wymagają od czasu do czasu sprawdzenia, czy dobrze działają. automaty nie wymagają tyle uwagi, ale trzeba więcej zapłacić na start. u znajomego higrosterowane się zacięły, więc wolałbym automaty

38 polubień

bardziej ufam automatom

24 polubienia

higrosterowane są moim zdaniem bardziej eko

47 polubień

u mnie montaż automatycznych był szybki. ekipie zajęło to zaledwie kilka godzin. postanowiłem je zainstalować, bo miałem problemy z wilgocią w łazience i kuchni. od tego czasu zdecydowanie się poprawiło. nie trzeba ręcznie regulować, co jest dużym plusem

10 polubień

automatyczne są przyszłością. w nowoczesnych budynkach, zwłaszcza przy systemach smart home, działają idealnie i integrują się z resztą systemu

45 polubień

najważniejsza jest dobra izolacja. nieważne, czy automaty czy higrosterowane, jeśli okna nie są dobrze zamontowane, to i tak nic nie da. warto zainwestować w solidny montaż

13 polubień

u sąsiada były higrosterowane, ale co jakiś czas musiał je czyścić. automaty wyglądają na bezobsługowe

49 polubień

automatyczne są świetne w dużych pomieszczeniach, gdzie kontrolowanie wilgoci jest kluczowe. w mojej hali produkcyjnej zainstalowałem takie i znacząco wpłynęły na komfort pracy. co ciekawe, kiedyś miałem higrosterowane, ale nie sprawdzały się przy dużej ilości pary

9 polubień