zastanawiam się nad oknami z nawiewnikami higrosterowanymi albo automatycznymi. jakie są wasze doświadczenia?
u mnie automatyczne sprawdzają się lepiej. w starym bloku zawsze miałem problemy z wilgocią, a te automatycznie dostosowują przepływ powietrza i problem się skończył
higrosterowane też są ok, ale trzeba je dobrze ustawić. u mnie były problemy z początkową regulacją
automatyczne są dla leniwych, serio
higrosterowane
ja wziąłem higrosterowane, ale miałem problem z ich montażem. podpowiedzieli mi, żeby najpierw zabezpieczyć ich krawędzie uszczelniaczem
u mnie automaty
wolę automaty
moje są automatyczne
używam automatycznych nawiewników od dwóch lat. w nowym budynku, gdzie wcześniej była duża wilgotność, zdecydowanie pomogły. montaż przebiegł sprawnie, ale zrobili to fachowcy, bo sam nie chciałem ryzykować. teraz w pokojach jest równo z temperaturą, a żadnej pleśni nie ma
@kabeltoperz, w moim przypadku higrosterowane były trochę tańsze, ale wymagały więcej pracy przy ustawianiu. jak masz czas, to można się nimi pobawić
automaty na pewno wygodniejsze
higrosterowane jednak wymagają od czasu do czasu sprawdzenia, czy dobrze działają. automaty nie wymagają tyle uwagi, ale trzeba więcej zapłacić na start. u znajomego higrosterowane się zacięły, więc wolałbym automaty
bardziej ufam automatom
higrosterowane są moim zdaniem bardziej eko
u mnie montaż automatycznych był szybki. ekipie zajęło to zaledwie kilka godzin. postanowiłem je zainstalować, bo miałem problemy z wilgocią w łazience i kuchni. od tego czasu zdecydowanie się poprawiło. nie trzeba ręcznie regulować, co jest dużym plusem
automatyczne są przyszłością. w nowoczesnych budynkach, zwłaszcza przy systemach smart home, działają idealnie i integrują się z resztą systemu
najważniejsza jest dobra izolacja. nieważne, czy automaty czy higrosterowane, jeśli okna nie są dobrze zamontowane, to i tak nic nie da. warto zainwestować w solidny montaż
u sąsiada były higrosterowane, ale co jakiś czas musiał je czyścić. automaty wyglądają na bezobsługowe
automatyczne są świetne w dużych pomieszczeniach, gdzie kontrolowanie wilgoci jest kluczowe. w mojej hali produkcyjnej zainstalowałem takie i znacząco wpłynęły na komfort pracy. co ciekawe, kiedyś miałem higrosterowane, ale nie sprawdzały się przy dużej ilości pary