Okna fix czy rozwieralne klatka schodowa?

zastanawiam się nad wyborem między oknami fix a rozwieralnymi na klatce schodowej. jakie macie doświadczenia?

152 polubienia

fix to mniej problemów z uszczelkami

41 polubień

rozwieralne dają opcję wietrzenia, co czasem się przydaje

28 polubień

zależy jakie masz potrzeby

14 polubień

u mnie fix, działa ok

14 polubień

u mnie klatka schodowa, fixy dały radę. jeśli nie potrzebujesz wietrzyć, to polecam

14 polubień

w moim bloku mamy fixy i powiem, że to oszczędność na montażu i przyszłych naprawach. mniej się brudzi, bo nikt ich nie otwiera. jednak czasem przydaje się opcja wietrzenia, zwłaszcza przy wilgotnych miesiącach

22 polubienia

ja mam rozwieralne, ale rzadko otwieram. jednak przy remoncie elektryki dobrze było mieć dostęp, bo musiałem przeciągnąć kable

17 polubień

z moich doświadczeń, jak masz możliwość wietrzenia inną drogą, to fixy są ok. ale jeśli klatka ma złe wentylacje, lepiej rozwieralne

24 polubienia

fixy są tańsze

10 polubień

u mnie były problemy z wilgocią, więc rozwieralne pomogły. mogłem przewietrzyć i problem zniknął

11 polubień

fixy zdecydowanie lepiej wyglądają na nowoczesnych klatkach. ale jak masz wilgoć, to lepiej rozwieralne

14 polubień

u mojej ciotki na klatce mamy rozwieralne i często je uchylamy, bo jest wilgoć. a jak w twoim przypadku z wentylacją? masz jakieś okapy?

34 polubienia

rozwieralne to większe ryzyko wyważenia, trzeba uważać na bezpieczeństwo

9 polubień

u mnie z fixami jest spokój, ale jak trzeba przewietrzyć?

16 polubień

fixy na klatce są dobre, bo żadnych problemów z otwarciem. u mnie stoją od pięciu lat i nic się z nimi nie dzieje

19 polubień

fixy to super wybór na klatkę, oszczędność na ogrzewaniu w zimę, bo nie ma strat cieplnych. montaż prosty, tylko trzeba dobrze uszczelnić — u mnie ekipa dała folię i piankę, potem siatka na łączenia i zero przedmuchów. jeśli ktoś nie potrzebuje wietrzenia, to zdecydowanie lepsze rozwiązanie

50 polubień

@f.czajkowski no właśnie, myślałem o fixach, ale martwi mnie wentylacja. może jakieś dodatkowe wywietrzniki?

37 polubień

ja mam doświadczenie z montażem fixów w biurowcach. ważne jest, by zrobić dobrze izolację i zachować szczelność. przy małej wilgotności świetnie się sprawdzają. w przeciwnym razie musisz pomyśleć o wentylacji mechanicznej, żeby uniknąć problemów. jeśli nie musisz wietrzyć ręcznie, fixy mogą być ok

23 polubienia

fix to mniej roboty przy montażu

25 polubień