zastanawiam się nad wyborem między oknami fix a rozwieralnymi na klatce schodowej. jakie macie doświadczenia?
fix to mniej problemów z uszczelkami
rozwieralne dają opcję wietrzenia, co czasem się przydaje
zależy jakie masz potrzeby
u mnie fix, działa ok
u mnie klatka schodowa, fixy dały radę. jeśli nie potrzebujesz wietrzyć, to polecam
w moim bloku mamy fixy i powiem, że to oszczędność na montażu i przyszłych naprawach. mniej się brudzi, bo nikt ich nie otwiera. jednak czasem przydaje się opcja wietrzenia, zwłaszcza przy wilgotnych miesiącach
ja mam rozwieralne, ale rzadko otwieram. jednak przy remoncie elektryki dobrze było mieć dostęp, bo musiałem przeciągnąć kable
z moich doświadczeń, jak masz możliwość wietrzenia inną drogą, to fixy są ok. ale jeśli klatka ma złe wentylacje, lepiej rozwieralne
fixy są tańsze
u mnie były problemy z wilgocią, więc rozwieralne pomogły. mogłem przewietrzyć i problem zniknął
fixy zdecydowanie lepiej wyglądają na nowoczesnych klatkach. ale jak masz wilgoć, to lepiej rozwieralne
u mojej ciotki na klatce mamy rozwieralne i często je uchylamy, bo jest wilgoć. a jak w twoim przypadku z wentylacją? masz jakieś okapy?
rozwieralne to większe ryzyko wyważenia, trzeba uważać na bezpieczeństwo
u mnie z fixami jest spokój, ale jak trzeba przewietrzyć?
fixy na klatce są dobre, bo żadnych problemów z otwarciem. u mnie stoją od pięciu lat i nic się z nimi nie dzieje
fixy to super wybór na klatkę, oszczędność na ogrzewaniu w zimę, bo nie ma strat cieplnych. montaż prosty, tylko trzeba dobrze uszczelnić — u mnie ekipa dała folię i piankę, potem siatka na łączenia i zero przedmuchów. jeśli ktoś nie potrzebuje wietrzenia, to zdecydowanie lepsze rozwiązanie
@f.czajkowski no właśnie, myślałem o fixach, ale martwi mnie wentylacja. może jakieś dodatkowe wywietrzniki?
ja mam doświadczenie z montażem fixów w biurowcach. ważne jest, by zrobić dobrze izolację i zachować szczelność. przy małej wilgotności świetnie się sprawdzają. w przeciwnym razie musisz pomyśleć o wentylacji mechanicznej, żeby uniknąć problemów. jeśli nie musisz wietrzyć ręcznie, fixy mogą być ok
fix to mniej roboty przy montażu