zastanawiam się nad wyborem między oknami 3-szybowymi z ciepłą ramką a 2-szybowymi. jak to wygląda pod kątem kosztów i izolacji?
lepsza izolacja przy 3-szybowych, ale drożej. zastanów się nad budżetem
2-szybowe są ok
ja mam 3-szybowe, mniej hałasu z ulicy. warto dopłacić
tez wybierałem między tymi opcjami. wybrałem 3-szybowe dla spokoju
mam doświadczenie z montażem okien. przy 3-szybowych zdecydowanie mniej ucieka ciepło. montowałem je w domu znajomego, najpierw osadzenie ramki, potem izolacja i uszczelnienie pianą. po roku sprawdzałem, efektywność była naprawdę zauważalna. różnica w rachunkach. przy 2-szybowych już nie było takiej izolacji
ja brałem 3-szybowe w nowym domu, mniej przeciągów i zużycia energii. są cichsze
ja mam stare 2-szybowe okna i właśnie zastanawiam się nad zmianą. teraz słychać wszystko z ulicy, a zimą muszę grzać na full. sąsiedzi wymienili na 3-szybowe rok temu i mówili, że rachunki im spadły prawie o 20%. przy okazji, ktoś wie jakie są koszty montażu? słyszałem, że różnie z tym bywa
też stałem przed tym wyborem i poszedłem na spotkanie z fachowcem. wytłumaczył mi, że okna 3-szybowe z ciepłą ramką mają lepszą izolację akustyczną i termiczną. na początku inwestycja wyższa, ale zwraca się po paru zimach. zdecydowałem się na montaż z parapetami z aluminium, co jeszcze bardziej polepszyło izolację. jak się decydowałem, to sprawdzałem też u sąsiada, który miał podobny dylemat. on wybierał między 3 a 2 szybami i teraz też żałuje, że nie dopłacił do 3
zgadzam się z tym, co piszą inni. koszt większy, ale warto. tak samo jak @h_cieslik, miałem okazję montować kilka lat temu w nowym domu i różnica jest odczuwalna. mniej szumów, ciepło nie ucieka. z ciekawości, ktoś miał doświadczenia z uszczelnianiem po latach?
@mundek.czaja dzięki, właśnie to chcę wiedzieć. a co do kosztów montażu, czy ktoś ma dokładne dane?
z doświadczenia powiem, że sam montaż to połowa sukcesu. trzeba dobrze przygotować otwory okienne, wyrównać i zabezpieczyć folią paroizolacyjną. dopiero potem montować okna. miałem przypadek, że fachowcy spartolili robotę i musiałem wszystko poprawiać. każde niedopatrzenie w izolacji to potem kłopot z ciepłem i wilgocią. uważaj na ekipy
u mnie są 2-szybowe
zwróć uwagę na kierunek wiatrów, miałem problem z przeciągami zanim wymieniłem na 3-szybowe
montowałem 3-szybowe w bloku i różnica była ogromna. cisza i ciepło, warto było dopłacić
trzy szybowe lepsze
ja mam dom na przedmieściach i różnica po wymianie na 3-szybowe była wyraźna. mniej hałasu
właśnie, @czesiek.janczak, jak to jest z tą folią paroizolacyjną? bo niektórzy mówią, że to niepotrzebne przy nowych oknach. miałeś z tym jakieś doświadczenia?