Cześć, mam problem z pleśnią po ociepleniu ścian od środka. Jakieś rady?
Może zła wentylacja? Sprawdź czy masz nawiewniki.
wentylacja to klucz. bez niej wilgoć się kumuluje i masz pleśń. Jakie masz okna?
Dokładnie, bez dobrej wentylacji pleśń będzie powracać. Może nawiewy mechaniczne pomogą?
wentyluj lepiej.
u mnie pomogło.
użyłem folii paroizolacyjnej pod płytami gipsowymi, co pomogło. najpierw dałem folię, klej szczelnie na zakładki 10 cm, potem płyta. Pamiętaj, że całość musi być szczelna, inaczej pleśń wejdzie wszędzie. Sam zrobiłem błąd na początku i pleśń się pojawiła.
Czy masz izolację pod podłogą? Może stamtąd wilgoć się podciąga.
zmień okna na bardziej szczelne.
u mnie wilgoć pojawiła się po ociepleniu podłogi styropianem bez folii. Teraz muszę rozkuć całość i dodać folię paroizolacyjną, inaczej znowu będzie pleśń. Naprawdę warto przemyśleć izolację, żeby nie robić tego dwa razy.
u mnie problem z pleśnią rozwiązała wymiana okien na PCV z dobrymi nawiewnikami i mechaniczna wentylacja. Wcześniej, przy starych drewnianych oknach, wilgoć była nie do ogarnięcia, a teraz jest sucho jak pieprz. Kosztowało to trochę, ale w sumie było warto, bo pozbyłem się problemu na stałe i dom jest cieplejszy. Nawiewniki to podstawa!
też miałem problem z pleśnią. pomogła dodatkowa wentylacja i wymiana okien
może to kwestia mostków termicznych.
Ja miałem to samo. Pomogła wymiana okien na te z nawiewnikami. Co masz na ścianach?
sprawdź mostki termiczne. pleśń często pojawia się tam, gdzie izolacja jest słaba.
Wentylacja mechaniczna z rekuperacją rozwiązała moje problemy z wilgocią. Polecam przemyśleć.
a co z fundamentami?
wiem jak to jest z tą pleśnią, u mnie pomogła tylko wymiana grzejników na większe i dodanie nawiewników w oknach plus dodatkowa wentylacja w łazience. zanim zrobisz coś innego, warto sprawdzić czy wszystko jest dobrze izolowane, a jeśli korzystasz z klimatyzacji, to też może coś nie tak.
Ocieplenie od środka to zawsze ryzyko, bo zmienia się punkt rosy wewnątrz ściany. Najlepiej użyć dobrze wykonanej paroizolacji i wentylacji mechanicznej. U mnie dopiero po zastosowaniu wzmacnianych folii pojawiła się różnica. Bez tego pleśń wracała jak bumerang. Warto też zwrócić uwagę na jakość materiałów, bo tania folia często przepuszcza wilgoć.
może masz przeciek z dachu?