czy ktoś z was może polecić dobre ręczne nożyce do cięcia blachy 3mm?
do blachy 3mm używam nożyc od Stanley i dają radę. solidnie wykonane, bez problemów tną przez warstwę. dobrze, żeby miały regulowaną siłę cięcia.
zdecydowanie Milwaukee.
milwaukee dobrze radzą sobie z grubsza blachą, ale trzeba uważać żeby nie przeciążać. u mnie się spisują dobrze, ale czasem trzeba ostrzyć.
ja korzystam z Makity i są naprawdę mocne. dają radę z 3mm, ale ważne, żeby ostrza były regularnie czyszczone i smarowane. kiedyś zapomniałem nasmarować i przycięły się w trakcie pracy, musiałem wymienić ostrza. także konserwacja to podstawa przy takim sprzęcie, inaczej szybko się zużyje.
@szczepaniak1991 dzięki za opinię o Milwaukee. a czy ktoś próbował może tych z Makity? jakie są wasze doświadczenia?
ja mam Makitę, u mnie działa super.
nożyce z Makity są spoko, ale trzeba pamiętać o regularnym czyszczeniu i ostrzeniu. wtedy długo posłużą.
używałem kiedyś tanich nożyc z marketu i to była porażka. przy grubszej blachy 3mm po prostu się odkształcały i tępiały. wtedy zainwestowałem w te od Bosch, choć droższe, ale różnica kolosalna. mają świetny uchwyt, który nie męczy dłoni nawet przy dłuższej pracy. moim zdaniem warto wydać trochę więcej na lepsze narzędzie, które wytrzyma dłużej i ułatwi pracę.
Bosch też robi dobre nożyce, ale cena wyższa niż Makita.
polecam Makitę.