Nadproża gotowe czy monolityczne okna 3m!

Cześć, planuję zamontować okna 3m i zastanawiam się czy lepsze będą nadproża gotowe czy monolityczne. Ktoś ma doświadczenie?

120 polubień

u mnie nadproża monolityczne dały radę. jedynym minusem jest dłuższy czas wiązania betonu.

11 polubień

też brałem monolityczne, ale zbrojenie zrobiłem na zapas. lepsza stabilność.

4 polubienia

na budowie używaliśmy gotowych i nie było problemów z czasem montażu. szybciej i bez zamieszania.

7 polubień

czy ktoś próbował łączyć oba sposoby dla większej wytrzymałości? zastanawiam się czy to ma sens.

38 polubień

gotowe są wygodniejsze.

19 polubień

zależy od budżetu i czasu. gotowe szybsze, ale droższe.

40 polubień

u mnie gotowe. szybko poszło.

40 polubień

z własnego doświadczenia powiem, że na mojej budowie zdecydowaliśmy się na nadproża monolityczne z powodu lepszej integracji z resztą konstrukcji. proces polegał na przygotowaniu deskowania, ułożeniu zbrojenia z zapasem, zalaniu betonem C25/30 i odczekaniu 28 dni na pełne związanie. mimo że zajmuje to więcej czasu, konstrukcja jest bardziej jednolita i wytrzymalsza. gotowe nadproża są szybkie, ale uważam, że przy takich dużych otworach lepiej zainwestować czas.

16 polubień

ja miałem podobny dylemat. w końcu wybrałem gotowe nadproża z betonu zbrojonego, bo czas wykonania był dla mnie kluczowy. montaż to tylko kilka godzin, i od razu można kontynuować budowę. dodatkowo, przy takim rozwiązaniu można być pewnym jakości, bo są produkowane w kontrolowanych warunkach. jeśli masz napięty harmonogram, to gotowe są pewnie lepsze, ale przy dużym obciążeniu lepiej monolityczne.

24 polubienia

monolityczne lepsze.

8 polubień

mam nadproża gotowe i uważam, że to świetny wybór, zwłaszcza jeśli zależy ci na czasie budowy. montaż trwał może pół dnia. po prostu wstawiliśmy je w wyznaczone miejsce i gotowe. zero problemu z wytrzymałością. z doświadczenia polecam to rozwiązanie, bo ułatwia wiele spraw logistycznych. przy dużych inwestycjach czas to pieniądz, więc tak naprawdę zaoszczędziliśmy na wielu kosztach pośrednich. ogólnie bardzo praktyczne.

1 polubienie

monolityczne są trwalsze według mnie.

6 polubień

czy nadproża gotowe mają ograniczenia co do szerokości otworu? planuję zrobić podobne okna u siebie i nie jestem do końca pewien. chcę uniknąć problemów z późniejszym osiadaniem. czy ktoś już to przerabiał?

6 polubień

@lech67 z tego, co wiem, gotowe nadproża mają swoje ograniczenia, ale polecam sprawdzić u producenta dokładne specyfikacje. u mnie wybrałem monolityczne, bo potrzebowałem większej wytrzymałości. dzięki wszystkim za pomocne rady!

38 polubień