Cześć, planuję zamontować okna 3m i zastanawiam się czy lepsze będą nadproża gotowe czy monolityczne. Ktoś ma doświadczenie?
u mnie nadproża monolityczne dały radę. jedynym minusem jest dłuższy czas wiązania betonu.
też brałem monolityczne, ale zbrojenie zrobiłem na zapas. lepsza stabilność.
na budowie używaliśmy gotowych i nie było problemów z czasem montażu. szybciej i bez zamieszania.
czy ktoś próbował łączyć oba sposoby dla większej wytrzymałości? zastanawiam się czy to ma sens.
gotowe są wygodniejsze.
zależy od budżetu i czasu. gotowe szybsze, ale droższe.
u mnie gotowe. szybko poszło.
z własnego doświadczenia powiem, że na mojej budowie zdecydowaliśmy się na nadproża monolityczne z powodu lepszej integracji z resztą konstrukcji. proces polegał na przygotowaniu deskowania, ułożeniu zbrojenia z zapasem, zalaniu betonem C25/30 i odczekaniu 28 dni na pełne związanie. mimo że zajmuje to więcej czasu, konstrukcja jest bardziej jednolita i wytrzymalsza. gotowe nadproża są szybkie, ale uważam, że przy takich dużych otworach lepiej zainwestować czas.
ja miałem podobny dylemat. w końcu wybrałem gotowe nadproża z betonu zbrojonego, bo czas wykonania był dla mnie kluczowy. montaż to tylko kilka godzin, i od razu można kontynuować budowę. dodatkowo, przy takim rozwiązaniu można być pewnym jakości, bo są produkowane w kontrolowanych warunkach. jeśli masz napięty harmonogram, to gotowe są pewnie lepsze, ale przy dużym obciążeniu lepiej monolityczne.
monolityczne lepsze.
mam nadproża gotowe i uważam, że to świetny wybór, zwłaszcza jeśli zależy ci na czasie budowy. montaż trwał może pół dnia. po prostu wstawiliśmy je w wyznaczone miejsce i gotowe. zero problemu z wytrzymałością. z doświadczenia polecam to rozwiązanie, bo ułatwia wiele spraw logistycznych. przy dużych inwestycjach czas to pieniądz, więc tak naprawdę zaoszczędziliśmy na wielu kosztach pośrednich. ogólnie bardzo praktyczne.
monolityczne są trwalsze według mnie.
czy nadproża gotowe mają ograniczenia co do szerokości otworu? planuję zrobić podobne okna u siebie i nie jestem do końca pewien. chcę uniknąć problemów z późniejszym osiadaniem. czy ktoś już to przerabiał?
@lech67 z tego, co wiem, gotowe nadproża mają swoje ograniczenia, ale polecam sprawdzić u producenta dokładne specyfikacje. u mnie wybrałem monolityczne, bo potrzebowałem większej wytrzymałości. dzięki wszystkim za pomocne rady!