Cześć, zastanawiam się co lepiej kupić do sprawdzenia instalacji elektrycznej w domu - multimetr czy oscyloskop? Ktoś ma doświadczenie?
ja używam multimetra, bo jest tańszy i wystarcza do podstawowych pomiarów w instalacji domowej. oscyloskop to już bardziej zaawansowane narzędzie
oscyloskop przydaje się, gdy trzeba diagnozować problemy z sygnałami. do zwykłych pomiarów natężenia i napięcia wystarczy multimetr
zdecydowanie multimetr. oscyloskop jest bardziej zaawansowany i dobrze się sprawdza przy analizie sygnałów, ale w domowych pracach rzadko potrzebny
multimetr to podstawa, szczególnie jeśli robisz proste rzeczy jak pomiar napięcia czy oporu w gniazdkach. miałem przypadek, że oscyloskopem wykryliśmy zakłócenia w instalacji, ale to była awaria przemysłowa, a nie domowa
oscyloskop jest przydatny do bardziej wymagających prac, np. przy analizie sygnałów z falowników czy innych urządzeń elektronicznych, ale do typowych instalacji domowych naprawdę wystarczy dobry multimetr. używam UNI-T za około 200 zł i spełnia swoje zadanie
multimetr do domu
ja mam obydwa, ale multimetr częściej w użyciu. oscyloskop tylko gdy muszę dokładnie analizować sygnały
multimetr to must-have, oscyloskop można dokupić później, jeśli masz potrzeby bardziej zaawansowane. sam używam fluke 117, niezawodny do każdego gniazdka i obwodu
multimetr, bez dwóch zdań
multimetr, bardziej uniwersalny
moim zdaniem jeśli dopiero zaczynasz, to multimetr jest tym, od czego powinieneś zacząć. oscyloskop jest bardziej skomplikowany, a do większości domowych napraw go nie potrzebujesz. chyba że planujesz pracować z sygnałami wysokiej częstotliwości
multimetr najlepszy
multimetr o wiele praktyczniejszy
multimetr jest mniej skomplikowany. chyba że planujesz bardziej zaawansowane projekty elektroniki, wtedy pomyśl nad oscyloskopem
do domowych zastosowań używam multimetra. oscyloskop przydał się raz, gdy badałem falowniki
multimetr, zawsze
oscyloskop do elektroniki
oscyloskop to świetne narzędzie, ale do domowych instalacji zazwyczaj wystarczy multimetr
multimetr, zero wątpliwości