Multimetr czy oscyloskop do instalacji elektrycznej?

Cześć, zastanawiam się co lepiej kupić do sprawdzenia instalacji elektrycznej w domu - multimetr czy oscyloskop? Ktoś ma doświadczenie?

299 polubień

ja używam multimetra, bo jest tańszy i wystarcza do podstawowych pomiarów w instalacji domowej. oscyloskop to już bardziej zaawansowane narzędzie

66 polubień

oscyloskop przydaje się, gdy trzeba diagnozować problemy z sygnałami. do zwykłych pomiarów natężenia i napięcia wystarczy multimetr

59 polubień

zdecydowanie multimetr. oscyloskop jest bardziej zaawansowany i dobrze się sprawdza przy analizie sygnałów, ale w domowych pracach rzadko potrzebny

48 polubień

multimetr to podstawa, szczególnie jeśli robisz proste rzeczy jak pomiar napięcia czy oporu w gniazdkach. miałem przypadek, że oscyloskopem wykryliśmy zakłócenia w instalacji, ale to była awaria przemysłowa, a nie domowa

68 polubień

oscyloskop jest przydatny do bardziej wymagających prac, np. przy analizie sygnałów z falowników czy innych urządzeń elektronicznych, ale do typowych instalacji domowych naprawdę wystarczy dobry multimetr. używam UNI-T za około 200 zł i spełnia swoje zadanie

50 polubień

multimetr do domu

33 polubienia

ja mam obydwa, ale multimetr częściej w użyciu. oscyloskop tylko gdy muszę dokładnie analizować sygnały

52 polubienia

multimetr to must-have, oscyloskop można dokupić później, jeśli masz potrzeby bardziej zaawansowane. sam używam fluke 117, niezawodny do każdego gniazdka i obwodu

47 polubień

multimetr, bez dwóch zdań

46 polubień

multimetr, bardziej uniwersalny

44 polubienia

moim zdaniem jeśli dopiero zaczynasz, to multimetr jest tym, od czego powinieneś zacząć. oscyloskop jest bardziej skomplikowany, a do większości domowych napraw go nie potrzebujesz. chyba że planujesz pracować z sygnałami wysokiej częstotliwości

81 polubień

multimetr najlepszy

29 polubień

multimetr o wiele praktyczniejszy

35 polubień

multimetr jest mniej skomplikowany. chyba że planujesz bardziej zaawansowane projekty elektroniki, wtedy pomyśl nad oscyloskopem

59 polubień

do domowych zastosowań używam multimetra. oscyloskop przydał się raz, gdy badałem falowniki

28 polubień

multimetr, zawsze

60 polubień

oscyloskop do elektroniki

48 polubień

oscyloskop to świetne narzędzie, ale do domowych instalacji zazwyczaj wystarczy multimetr

45 polubień

multimetr, zero wątpliwości

70 polubień