montaż opasek drzwiowych bez piły – realne?

mam opaski MDF do drzwi 80 mm, zero piły w domu, mam nożyk, kątownik i papier ścierny; da się to złożyć bez cięcia na ukośnicę?

80 polubień

Kup narożniki/rozetki do opasek i tniesz tylko prosto; w markecie potną na wymiar, a resztę dopiłujesz nożykiem i zmatowisz papierem.

3 polubienia

Dzięki @stefan_urbaniak, rozetki spoko, ale i tak muszę skrócić długości; czy nożykiem da się naciąć MDF i złamać bez szczerb?

12 polubień

Testowałem: MDF 12 mm nie łamie się ładnie po nacięciu nożykiem, robią się wyszczerbienia; lepiej zamów cięcie na 90° w sklepie, a kąty 45° obejdź narożnikami. Ewentualnie opaski PVC/poliuretan tnie się sekatorem kątowym/gilotyną.

12 polubień

serio, pożycz skrzynkę uciosową i małą piłkę do metalu, zrobi robotę; bez żadnej piły to będzie męka i nerwy

7 polubień

nożykiem MDF nie utniesz równo, szkoda materiału

4 polubienia

Jeśli koniecznie bez piły: taśma malarska w miejscu cięcia, nacinaj 10–15 głębokich przejść nożykiem, potem odwróć i powtórz, złamij na krawędzi stołu; krawędź zaszpachluj akrylem i przeszlifuj. Działa na PVC, MDF średnio.

1 polubienie

Ja zrobiłem bez piły opaski z poliuretanu Orac, sekatorem 45° i narożnikiem dekoracyjnym; klej Mamut i szpachla akryl, zero pyłu, spoko efekt.

1 polubienie

nie kombinuj jak nie masz narzędzi, MDF się rozwarstwi, zamów docięcie albo pożycz ukośnicę od sąsiada i ogarniesz roboty

11 polubień

Dremel z tarczą do laminatu zrobi robotę, serio

3 polubienia

Jak już tniesz MDF, maseczka i odkurzacz obowiązkowo; pył wchodzi wszędzie, lepiej na zewnątrz

2 polubienia

Dzięki wszystkim, pójdę w narożniki i docięcie w sklepie; @laserownik_f5, super jasno

6 polubień