młotek pneumatyczny vs elektryczny do rozbiórki

Cześć wszystkim! Potrzebuję młotek do rozbiórki starych murów z cegły. Co wybrać: pneumatyczny czy elektryczny?

266 polubień

u mnie lepiej się sprawdza elektryczny, bo łatwiej go kontrolować. Pneumatyczny może być mocniejszy, ale do cegły wystarczy elektryczny

32 polubienia

z mojego doświadczenia wynika, że elektryczny jest bardziej uniwersalny i wygodniejszy w użyciu, zwłaszcza gdy masz ograniczony dostęp do kompresora. Ostatnio robiłem remont w kamienicy i elektryczny młotek świetnie sobie poradził z wyburzaniem starych ścian działowych. Kompresora nie musiałem ciągnąć, co znacznie ułatwiło pracę. W mojej ekipie każdy woli elektryczne, bo są mniej hałaśliwe i bardziej poręczne w ciasnych przestrzeniach.

31 polubień

pneumatyczne są mocniejsze, ale do domu elektryczne lepsze

68 polubień

elektryczne młotki są bardziej przyjazne dla okazjonalnego użytkownika. sprawdzają się w miejscach bez systemu pneumatycznego

51 polubień

elektryczny lepszy

46 polubień

u mnie elektryczny działa

62 polubienia

używałem obu i powiem tak: elektryczny jest lżejszy i łatwiejszy w obsłudze. Pneumatyki są cięższe, ale mają moc

30 polubień

ostatnio miałem podobny dylemat, kiedy musiałem rozwalić starą piwnicę z pełnych cegieł. Wybrałem elektryczny młotek z (tutaj marka). Wydawał mi się bardziej uniwersalny, szczególnie że nie miałem dostępu do stałego źródła powietrza. Sprawdził się świetnie. Najpierw ustawiłem wszystko, wyznaczyłem linie do zburzenia i kontrolowałem siłę uderzeń, żeby nie naruszyć większych fragmentów. Trochę trwało, zanim cegły zaczęły padać, ale poszło bez problemów ,a i hałas mniejszy niż przy pneumatycznym

32 polubienia

w takim razie, który model elektryczny polecacie na początek? czy różnią się mocą w praktyce?

48 polubień

@lolek_janik dzięki za szczegółowy opis. Chyba rzeczywiście skuszę się na elektryczny. Szukam czegoś na początek, więc chętnie posłucham o modelach

45 polubień