cześć wszystkim, zastanawiam się, który młot lepiej się sprawdzi do kucia betonu: pneumatyczny czy elektryczny? jakie macie doświadczenia?
ja tam używam elektryczny, bo mniej hałasuje
z mojego doświadczenia, jeśli robisz duże projekty, pneumatyczny jest niezastąpiony. kiedyś trzeba było kuć stary betonowy fundament i elektryczny nie dał rady. musieliśmy pożyczyć pneumatyczny, który bez problemu pokonał beton. fakt, jest głośny i ciężki, ale do ciężkiej roboty najlepszy. elektryczny jest lepszy do mniejszych prac i wygodniejszy do przenoszenia
ja używam elektrycznego bosch i na domowe prace jest idealny, ale przy większych pracach pneumatyczny lepiej sobie radzi z twardym betonem
elektryczny wygodniejszy
u mnie elektryczny działa dobrze przy remontach, ale nie do zadań specjalnych
masz rację, remigiusz
używałem obu, na duże inwestycje tylko pneumatyczny
zgadzam się, że pneumatyczny lepiej sobie radzi z grubszymi betonami. ale trzeba pamiętać, że wymaga kompresora i to już dodaje kosztów. elektryczny jest praktyczny do mniejszych zadań, zwłaszcza w miejscach, gdzie trudno o dodatkowy sprzęt jak kompresor
dla mnie elektryczny jest wystarczający, ale myślałem o zakupie pneumatycznego. czy możecie polecić jakieś dobre modele lub marki?
ja testowałem oba typy, i powiem tak: zależy co robisz i jak często. do domowych remontów elektryczny w zupełności wystarcza, ale jak wchodzisz na budowy, gdzie beton jest głównym elementem, to pneumatyczny jest niezastąpiony i warto go mieć