zastanawiam się czy kupić mieszalnicę 200L na budowę domu czy lepiej wypożyczyć na kilka tygodni. co radzicie?
jeśli planujesz więcej niż jeden projekt, to kupno będzie lepszą inwestycją. wypożyczenie na dłużej wychodzi dosyć drogo.
zależy ile masz miejsca na składowanie sprzętu. kupiłem używaną na olx za pół ceny i działa już 2 lata.
kupno ma sens, jeśli często robisz większe roboty. ja kupiłem (tutaj marka) i służy mi już 3 lata. ale jeśli to jednorazowa akcja, lepiej wypożyczyć. unikniesz problemów z przechowywaniem i konserwacją.
osobiście preferuję kupno, bo miałem złe doświadczenia z wypożyczalniami. mieszalnica była w kiepskim stanie i musiałem poświęcić czas na serwis. kupiłem nową (tutaj marka) i jestem zadowolony. lepiej czasem dopłacić i mieć spokój na dłużej.
czasami opłaca się wypożyczyć, mniej zabawy z naprawami.
kup, warto.
jeśli masz mało miejsca w warsztacie, to pewnie wypożyczalnia lepsza. u mnie zawsze problem z miejscem.
w sumie jak masz dość pracy to kupno ma sens.
kup, dłużej posłuży.
kupno jest lepsze gdy planujesz więcej prac w przyszłości. ja kupiłem kiedyś używaną, wymieniłem kilka części i teraz działa świetnie.
@wojciechowski_1982 dzięki za radę. chyba kupię, kilka projektów przede mną.
do małych prac lepiej wypożyczyć.
u mnie działa super od lat, kupiłem nową. jak masz sporo pracy to warto.
kup na pewno, jeśli masz więcej niż jedną budowę w planach. im więcej pracy, tym bardziej się opłaca.
mam podobne doświadczenia jak @oskar.czarnecki, kupienie lepsze.
z perspektywy kogoś, kto prowadzi już kilka większych inwestycji, mogę powiedzieć, że kupno jest zdecydowanie lepsze. wypożyczalnia to zawsze pewien stres, bo czasem sprzęt jest mocno wyeksploatowany. kupiłem mieszalnicę w promocji i już kilkukrotnie mi się zwróciła. lepiej zainwestować i cieszyć się niezawodnością i długowiecznością sprzętu.