zastanawiam się nad wyborem między membranami samoprzylepnymi a mechanicznymi do dachów. jakie macie doświadczenia?
ja użyłem membran samoprzylepnych na dachu garażu, bo wydawały się szybsze do montażu. aczkolwiek, zauważyłem, że w przypadku powierzchni o dużych różnicach poziomów czasami się odklejały. musiałem potem poprawiać, co było kłopotliwe w trudnych miejscach. może to kwestia podłoża, ale zastanawiam się czy mechaniczne nie byłyby lepsze na takie nierówności.
u mnie mechaniczne świetnie sobie radzą. są bardziej pracochłonne w montażu, ale trzymają bardzo solidnie.
miałem podobny dylemat, ostatecznie wybrałem mechaniczne. chociaż więcej pracy, są pewniejsze na wiatry.
zacząłem z membranami samoprzylepnymi w zeszłym roku. na dodatek musiałem szybko działać, bo pogoda była niepewna. poszło sprawnie, ale teraz po kilku miesiącach widzę, że w jednym miejscu zaczyna puszczać. może to kwestia wilgoci pod powierzchnią albo gorąco latem zrobiło swoje. nie wiem, czy nie będę musiał czegoś poprawiać na wiosnę. zwracajcie uwagę na przygotowanie podłoża, to kluczowe.
u mnie samoprzylepne zatrzymały przecieki na starym dachu. prostsze w naprawie niż mechaniczne.
@zygmunt.wisniewski co prawda łatwo je naprawić, ale przy większych powierzchniach trzeba uważać na łączenia.
mechaniczne lepsze według mnie
też mechaniczne
samoprzylepne są szybkie, ale wolę mechaniczne dla większej solidności
@kraternik dzięki za szczegóły, muszę przemyśleć czy mam czas na poprawki. może bezpieczniej postawić na mechaniczne w moim przypadku.