czy ktoś z was montował membranę na dachu skośnym z okrągłym elementem, jak np. kopuła?
robiłem coś podobnego u klienta. ważne, żeby dobrze dopasować membranę przy łączeniach i okrągłych kształtach, bo łatwo o przecieki
ja bym użył bitumicznej. dobrze się formuje.
potwierdzam, bitumiczna super.
u mnie na dachu skośnym z okrągłym elementem najpierw położyłem folię paroprzepuszczalną, a potem na to membranę bitumiczną. zadbałem o 10 cm zakładki między pasami. całość solidnie zabezpieczyłem klejem montażowym, który trzyma nawet przy dużych wiatrach. najważniejsze to nie oszczędzać na materiałach, bo potem się płaci za poprawki
ciekawy temat. a jak z wentylacją pod taką membraną? jakieś doświadczenia?
z wentylacją trzeba ostrożnie.
dokładnie, dobra wentylacja to podstawa.
ja robiłem podobnie jak @lolek_janik kiedyś miałem problem z przeciekami, ale położenie membrany bitumicznej rozwiązało sprawę. przy okrągłych elementach trzeba uważać, żeby się nie pomarszczyła. użyłem dodatkowo specjalnych fartuchów uszczelniających przy łączeniach
@g.lis dzięki za wskazówki. a inni, jak sobie radziliście z dopasowaniem membrany na tak skomplikowane kształty?
u mnie najtrudniej było przy kominach, ale kluczem było dobre zakładanie membrany i szczelne wykończenia. ważne, żeby nie zostawiać żadnych luzów
zawsze się zastanawiałem, jak to jest z nakładaniem membrany na tego typu dachu. myślałem, że gorzej z wykończeniem, ale chyba warto spróbować