Hej, ile betonu wychodzi na 1 metr ławy? Szerokość mam około 50 cm, wysokość chyba 30 cm, ale dołki nierówne. Jak to policzyć i czy doliczać zapas?
Liczymy objętość: V = szerokość × wysokość × 1 m. Przy 50 cm i 30 cm wychodzi 0,5 × 0,3 × 1 = 0,15 m3 na metr. Daj 10% zapasu na nierówności i rozlew, zagęść mieszankę wibratorem.
@wojciech_dabrowski dzięki, a przy betoniarce ile worków cementu na taki metr? I czy muszę dawać folię w wykopie, glina lekko mokra, nie chciałbym żeby beton uciekał
Ja robiłem podobnie, na metr takiej ławy wyszło mi około 0,15 m3 i brałem 2 worki 25 kg, starczyło. Folia na glinie pomaga, mniej wody ucieka bokiem.
Do mieszania samemu licz 280–300 kg cementu na 1 m3 betonu C16/20, czyli na 0,15 m3 około 42–45 kg, więc dwa worki 25 kg. Proporcje objętościowo 1:2:3 (cement:piasek:żwir), konsystencja gęstoplastyczna.
ja bym nie cudował, grucha i z głowy, ręczne mieszanie to męczarnia, dolicz 10% i zamów raz a dobrze, wibratorem tylko przelecieć i będzie git
Zanim zamówisz, policz łączną długość i przekroje, bo ławy pod ścianami nośnymi bywają szersze. 0,15 m3/mb × metry + 7–10% zapasu. Dystanse pod zbrojenie, otulina 5 cm, wibruj buławą 25–35 mm.
A może najpierw chudziaka puścić, łatwiej ustawić poziom ław
@m.mazurkiewicz ok, to biorę dwa worki na metr i sprawdzę konsystencję, jak będzie za rzadkie dosypię kruszywa, folię dam na dno żeby nie ciągnęło wody
Zrób szalunek choćby z jednej strony, łatwiej utrzymać wymiar 50×30 i policzyć kubaturę. Mierz odcinki taśmą, sumuj do jednego metrażu, zaznacz repery, łata + poziomica i będzie równo.
po co ta folia, to nie basen, glina i tak trzyma wodę, nie przesadzajcie z teorią
Dla ławy 50×30 masz 0,15 m3 na metr bieżący. Mnożysz przez długość, dodajesz 7–10% i zamawiasz, pamiętając że grucha często ma minimum 3 m3. W betoniarce pilnuj proporcji i wibruj.