kocioł mieszany drewno-pellet vs osobne

zastanawiam się nad wyborem między kotłem mieszanym a osobnym na pellet i drewno. jakie macie doświadczenia?

128 polubień

u mnie kocioł mieszany działa, ale szczerze to żałuję, że nie zdecydowałem się na osobne. kotły mieszane są wygodne, bo można zmieniać paliwo, ale mają swoje ograniczenia. na przykład, jak coś się zepsuje, to cała instalacja staje, a w osobnych nawet jak padnie jeden, to drugi dalej działa. plus, wybierając dwa osobne, można celować w bardziej wyspecjalizowane rozwiązania dla każdego paliwa.

24 polubienia

słyszałem, że lepiej osobne.

12 polubień

ja mam osobne i nie zamieniłbym na mieszany. każdy kocioł można dokładniej dostroić do danego paliwa, co ułatwia optymalizację pracy. w praktyce to daje lepszą efektywność.

11 polubień

z moich doświadczeń kocioł mieszany wymaga więcej uwagi przy konserwacji. trzeba regularnie sprawdzać palenisko i wymieniać części. osobne są bardziej intuicyjne w obsłudze.

39 polubień

u mnie postawiliśmy na dwa osobne kotły i to była świetna decyzja. w razie awarii jednego, zawsze mamy backup w postaci drugiego. kocioł na drewno mamy bardziej wydajny na zimniejsze dni, a na pellet używamy w cieplejsze. przy wyborze kotła na drewno zwróciliśmy uwagę na to, by miał duże palenisko, bo to ułatwia załadunek i dłużej trzyma ciepło. przy montażu ważne było, żeby dobrze zabezpieczyć izolację, więc dołożyliśmy dodatkową warstwę wełny mineralnej.

17 polubień

też skłaniam się ku osobnym. w razie czego masz elastyczność. a jak z kosztami?

31 polubień

osobne mogą być tańsze w eksploatacji.

15 polubień

sporo zależy od miejsca.

32 polubienia

jak masz miejsce na dwa kotły, to osobne mogą być lepsze. mieszane są dobre, ale wymagają kompromisów, np. mniejsza efektywność przy jednoczesnym używaniu dwóch paliw. u mnie brakło miejsca na dwa, więc wybrałem mieszany, ale teraz myślę o reorganizacji piwnicy.

27 polubień

mieszane są praktyczne, ale coś za coś.

40 polubień

u mnie jak padł jeden, to był problem.

11 polubień

ważne, żeby serwis był dobry.

41 polubień

@jlewandowski dzięki za info o optymalizacji. czy polecasz jakieś konkretne marki na drewno?

34 polubienia