klucze imbusowe zestaw metryczne vs calowe

zastanawiam się, czy lepiej inwestować w zestaw metryczny czy calowy. co doradzacie?

149 polubień

metryczne będą uniwersalne. używałem ich przy montażu półek i szafek, pasują do większości śrub w europejskich produktach

19 polubień

zależy od tego, co robisz. jeśli naprawiasz sprzęt z USA, lepiej mieć calowe. sam raz napotkałem problem, gdy próbowałem zły klucz

8 polubień

metryczne są bardziej popularne w Polsce

28 polubień

też wolę metryczne. większość narzędzi w moim warsztacie jest w tym systemie

39 polubień

u mnie w firmie do maszyn używamy głównie metrycznych, ale zawsze warto mieć kilka calowych na wszelki wypadek. zdarza się, że jakaś część jest z USA

24 polubienia

ja mam oba zestawy. raz przy remoncie kuchni okazało się, że niektóre śruby są w calach. z metrycznymi się męczyłem i nic z tego nie wyszło. polecam mieć dwa zestawy, jeśli często pracujesz z różnymi narzędziami i komponentami. to oszczędza czas i nerwy

39 polubień

metryczne wystarczają do większości prac

37 polubień

używam metrycznych, ale czasem zdarza się potrzeba calowego

33 polubienia

calowe tylko do amerykańskich aut

47 polubień

kiedy robiłem instalację wodną, zestaw metryczny był niezastąpiony. ale w amerykańskich autach to calowa konieczność

18 polubień

nie zapominajcie, że niektóre elektronarzędzia też są w calach, zwłaszcza importowane. miałem taki przypadek z wiertarką, gdzie metryczne klucze po prostu nie pasowały

11 polubień

jeśli zamierzasz pracować na samochodach, lepiej mieć oba zestawy. miałem problem, gdy brakowało mi calowych przy naprawie importowanego auta

22 polubienia

kiedyś byłem na montażu mebli w niemieckim domu. wszystko metryczne, ale jedna część była z USA i bez calowych ani rusz. teraz mam oba i się nie martwię. polecam każdemu, kto nie chce tracić czasu na szukanie odpowiednich narzędzi w trakcie pracy

18 polubień

zgadzam się z większością. metryczne są podstawą, ale calowe to dobre uzupełnienie. trafiałem na sprzęt z USA, gdzie metryczny nie pasował. najlepiej mieć obie opcje, żeby nie przerywać pracy na poszukiwanie odpowiednich narzędzi

41 polubień