keramzytobeton vs gazobeton piwnica

Zastanawiam się, co lepsze na ściany piwnicy: keramzytobeton czy gazobeton? Ktoś ma doświadczenie?

115 polubień

ja robiłem piwnicę z keramzytobetonu i mogę powiedzieć, że świetnie izoluje wilgoć. w porównaniu do gazobetonu, keramzytobeton lepiej znosi warunki podziemne, bo jest mniej chłonny. montaż też ok, ale trzeba uważać na ciężar bloków – najlepiej z pomocą kolegi, żeby nie przeciążyć kręgosłupa

16 polubień

gazobeton u mnie, zero problemów z wilgocią.

3 polubienia

mam keramzytobeton i trzyma super.

32 polubienia

w piwnicy użyłem keramzytobetonu i nie żałuję. ma dobrą izolację cieplną i akustyczną, co jest ważne, bo moja piwnica pełni też funkcję warsztatu. jedyna rzecz, na którą trzeba uważać, to dokładność w łączeniu bloków. używałem zaprawy cienkowarstwowej. na koniec, dobrze jest zabezpieczyć wszystko folią fundamentową

7 polubień

u mnie gazobeton, bo lżejszy i łatwiej się tnie. nie narzekam

38 polubień

w gazobetonie łatwiej zrobić przejścia na instalacje. keramzytobeton jednak trwalszy na podziemne części

23 polubienia

ja wziąłem keramzytobeton, bo ma lepszą izolacje akustyczną. w piwnicy to się przydaje

38 polubień

gazobeton jest dobry do budowania na sucho – ułatwia prace zimą. ale jeśli chodzi o ściany piwnicy, to keramzytobeton lepiej się sprawdza z powodu niższej nasiąkliwości. robiłem dwie piwnice i w jednej z gazobetonu pojawiła się wilgoć. w drugiej z keramzytobetonu nie było tego problemu, chociaż lokalizacja praktycznie ta sama

21 polubień

gazobeton lekki, ale keramzyt trwalszy.

22 polubienia

też myślę nad keramzytobetonem. nie wiem jednak, jak to się ma do izolacji termicznej w zimie

12 polubień

u mnie keramzytobeton w piwnicy i dobrze izoluje ciepło. w zimie zawsze jest stała temperatura

10 polubień

jeśli masz wodę gruntową, to lepiej keramzyt

29 polubień

gazobeton lepszy w suchych warunkach, na wilgoć uważałbym

36 polubień

ja mam keramzyt

20 polubień

w mojej piwnicy gazobeton, ale musiałem dodatkowo izolować. keramzyt pewnie by załatwił sprawę na jeden raz

5 polubień

u mnie izolacja kluczowa

15 polubień

dzięki @fundamenty, sprawdzę drenaż przy keramzytobetonie. zastanawiam się też, czy nie spróbować mieszanego rozwiązania

7 polubień