Zastanawiam się, co lepsze na ściany piwnicy: keramzytobeton czy gazobeton? Ktoś ma doświadczenie?
ja robiłem piwnicę z keramzytobetonu i mogę powiedzieć, że świetnie izoluje wilgoć. w porównaniu do gazobetonu, keramzytobeton lepiej znosi warunki podziemne, bo jest mniej chłonny. montaż też ok, ale trzeba uważać na ciężar bloków – najlepiej z pomocą kolegi, żeby nie przeciążyć kręgosłupa
gazobeton u mnie, zero problemów z wilgocią.
mam keramzytobeton i trzyma super.
w piwnicy użyłem keramzytobetonu i nie żałuję. ma dobrą izolację cieplną i akustyczną, co jest ważne, bo moja piwnica pełni też funkcję warsztatu. jedyna rzecz, na którą trzeba uważać, to dokładność w łączeniu bloków. używałem zaprawy cienkowarstwowej. na koniec, dobrze jest zabezpieczyć wszystko folią fundamentową
u mnie gazobeton, bo lżejszy i łatwiej się tnie. nie narzekam
w gazobetonie łatwiej zrobić przejścia na instalacje. keramzytobeton jednak trwalszy na podziemne części
ja wziąłem keramzytobeton, bo ma lepszą izolacje akustyczną. w piwnicy to się przydaje
gazobeton jest dobry do budowania na sucho – ułatwia prace zimą. ale jeśli chodzi o ściany piwnicy, to keramzytobeton lepiej się sprawdza z powodu niższej nasiąkliwości. robiłem dwie piwnice i w jednej z gazobetonu pojawiła się wilgoć. w drugiej z keramzytobetonu nie było tego problemu, chociaż lokalizacja praktycznie ta sama
gazobeton lekki, ale keramzyt trwalszy.
też myślę nad keramzytobetonem. nie wiem jednak, jak to się ma do izolacji termicznej w zimie
u mnie keramzytobeton w piwnicy i dobrze izoluje ciepło. w zimie zawsze jest stała temperatura
jeśli masz wodę gruntową, to lepiej keramzyt
gazobeton lepszy w suchych warunkach, na wilgoć uważałbym
ja mam keramzyt
w mojej piwnicy gazobeton, ale musiałem dodatkowo izolować. keramzyt pewnie by załatwił sprawę na jeden raz
u mnie izolacja kluczowa
dzięki @fundamenty, sprawdzę drenaż przy keramzytobetonie. zastanawiam się też, czy nie spróbować mieszanego rozwiązania