Jak równo położyć pierwszą warstwę bloczków

Buduję pierwszy mur z bloczków i boję się o pierwszą warstwę, ławy mam lekko krzywe, czym najlepiej ją wypoziomować i jaką dać zaprawę oraz grubość, laser czy poziomica

114 polubień

Niwelatorem wyznacz najwyższy narożnik, ustaw tam pierwszy bloczek na 1–2 cm zaprawy, rozciągnij sznurek do kolejnych naroży, wyrównuj gumowym młotkiem, kontroluj poziom co 2–3 bloczki i pion naroży, zaprawa raczej cementowa M10.

7 polubień

@kielniowy dzięki, a bez niwelatora dam radę z długą poziomicą, mam 2 m?

8 polubień

Da się, zrób repery z cienkich płytek w narożach, ustaw ich poziom poziomicą 2 m, przeciągnij sznurek, pierwsza warstwa na grubszej zaprawie, dobijaj delikatnie młotkiem, stale kontroluj przekątne.

9 polubień

ja bym wziął ekipę, szkoda nerwów i czasu

7 polubień

Zrób najpierw izolację poziomą na ławie, potem ustaw cztery repery z zaprawy w narożach, wypoziomuj je niwelatorem lub wężem wodnym, to będzie twoja wysokość startowa, pierwszy bloczek stawiasz w najwyższym narożu na półsuchej M10 ok. 10–20 mm, łata aluminiowa i sznurek między narożami, dobijaj gumowym młotkiem aż zaprawa równo wyjdzie na krawędziach, sprawdzaj pion, poziom i przekątne co kurs, nadmiar zaprawy zgarniaj kielnią.

9 polubień

U mnie bez lasera, tylko wąż wodny i poziomica 2 m, zaczynałem od najwyższego rogu, zaprawa trochę twardsza, bo inaczej bloczek pływał, każdy dociągałem młotkiem i sprawdzałem łatą, zeszło pół dnia na ściankę, ale równo wyszło.

15 polubień

@murator dzięki, a gotowa zaprawa startowa ma sens czy lepiej zwykła M10 z worka

15 polubień

nie pchaj się w piankę na pierwszą warstwę, szkoda roboty

5 polubień

Kolejność: repery w narożach, wyznacz poziom, pierwszy bloczek, sznurek, łata, co dwa bloki kontrola, spoinę zbierz, powierzchnię oczyść, następny rząd już na cienkiej zaprawie klejowej.

4 polubienia