czy ktoś ma doświadczenie z izolacją ścian działowych 8 vs 12cm? zastanawiam się, które lepiej izolują dźwiękowo
ja robiłem z 12cm i dźwięki z sąsiedniego pokoju praktycznie nie przechodzą. przy 8cm pewnie byłoby gorzej
8cm są tańsze, ale 12cm lepiej wyciszają
u mnie w mieszkaniu mam ścianki 8cm i żałuję, że nie zdecydowałem się na grubsze. przez cienkie ściany dzieciaki słychać nawet jak grają na konsoli. chyba będę musiał je dodatkowo wyciszyć
zależy od budżetu i miejsca, ale 12cm zawsze lepsze
ktoś ma może dane jak duża różnica w cenie?
12cm to większy koszt, ale moim zdaniem warto, bo lepiej izolują dźwięki i są bardziej solidne
z 12cm ścianami działowymi miałem lepsze doświadczenia przy remoncie. dodatkowa izolacja akustyczna i solidność
też się nad tym zastanawiałem, ale w końcu zdecydowałem się na 12cm. trochę więcej pracy przy montażu, ale efekt końcowy dużo lepszy
12cm świetnie tłumią dźwięki, ale pamiętajcie o taśmie akustycznej przy montażu. bez niej dźwięki dalej będą się przemieszczać
robiłem u siebie ścianki 12cm z dodatkową izolacją z wełny. najpierw zamocowałem profile, potem wełnę mineralną, na to płyty g-k. różnica jest odczuwalna, szczególnie gdy ktoś ogląda telewizję głośniej. wcześniej miałem 8cm i nie byłem zadowolony z izolacji
ile kosztowała cię taka naprawa z wełną?
12cm zdecydowanie lepsze
@f_kaczmarek dzięki za info, chyba pójdę w tę stronę z wełną
zależy od budżetu
8cm to tylko cieńsze