izolacja ścian działowych 8 vs 12cm

czy ktoś ma doświadczenie z izolacją ścian działowych 8 vs 12cm? zastanawiam się, które lepiej izolują dźwiękowo

170 polubień

ja robiłem z 12cm i dźwięki z sąsiedniego pokoju praktycznie nie przechodzą. przy 8cm pewnie byłoby gorzej

37 polubień

8cm są tańsze, ale 12cm lepiej wyciszają

8 polubień

u mnie w mieszkaniu mam ścianki 8cm i żałuję, że nie zdecydowałem się na grubsze. przez cienkie ściany dzieciaki słychać nawet jak grają na konsoli. chyba będę musiał je dodatkowo wyciszyć

16 polubień

zależy od budżetu i miejsca, ale 12cm zawsze lepsze

18 polubień

ktoś ma może dane jak duża różnica w cenie?

41 polubień

12cm to większy koszt, ale moim zdaniem warto, bo lepiej izolują dźwięki i są bardziej solidne

36 polubień

z 12cm ścianami działowymi miałem lepsze doświadczenia przy remoncie. dodatkowa izolacja akustyczna i solidność

45 polubień

też się nad tym zastanawiałem, ale w końcu zdecydowałem się na 12cm. trochę więcej pracy przy montażu, ale efekt końcowy dużo lepszy

37 polubień

12cm świetnie tłumią dźwięki, ale pamiętajcie o taśmie akustycznej przy montażu. bez niej dźwięki dalej będą się przemieszczać

35 polubień

robiłem u siebie ścianki 12cm z dodatkową izolacją z wełny. najpierw zamocowałem profile, potem wełnę mineralną, na to płyty g-k. różnica jest odczuwalna, szczególnie gdy ktoś ogląda telewizję głośniej. wcześniej miałem 8cm i nie byłem zadowolony z izolacji

20 polubień

ile kosztowała cię taka naprawa z wełną?

30 polubień

12cm zdecydowanie lepsze

23 polubienia

@f_kaczmarek dzięki za info, chyba pójdę w tę stronę z wełną

25 polubień

zależy od budżetu

11 polubień

8cm to tylko cieńsze

36 polubień