mam w planach zakup imadła ślusarskiego 150mm do warsztatu. jakieś polecenia?
ja używam imadła 150mm od Stanleya i jestem zadowolony. solidna konstrukcja, jest ciężkie, ale dzięki temu stabilne. przy pracy nad metalem to duża zaleta, bo imadło się nie przesuwa. jeśli planujesz pracować z większymi kawałkami metalu, to warto mieć coś porządnego, co się nie podda przy większej sile. niestety, cena też nie jest mała, ale lepiej wydać raz a dobrze
kupiłem imadło 150mm w zeszłym roku i jak na razie działa bez zarzutu. zwróć uwagę na stabilne mocowanie
imadło zamontowałem na stałe
ważne, by dobrze zamocować. u mnie przykręcone do stołu warsztatowego i nie rusza się ani trochę
lepiej solidne niż tanie
jak kupujesz, sprawdź, czy możesz przykręcić do stołu. to ważne, żeby imadło było stabilne, szczególnie przy cięższych pracach
trwałość to podstawa
jeśli to ma być do metalu, to lepiej nie oszczędzać. tanie może się szybko zużyć
czy ktoś używa obrotowego?
polecam z obrotowym uchwytem, bardzo wygodne
mam obrotowe, super się sprawdza
zdecydowanie polecam imadło ślusarskie 150mm z możliwością obrotu. jest niezastąpione, gdy pracujesz z metalem i potrzebujesz zmieniać kąt ustawienia elementu bez konieczności wyciągania i ponownego mocowania. u mnie, przy montażu części maszyn, nieraz trzeba było robić szybkie przeróbki, a dzięki temu imadłu mogłem szybko zmieniać pozycję bez zbędnych komplikacji. polecam inwestycję w solidne marki, bo dłużej posłuży i nie będziesz musiał się martwić, że coś złamiesz przy intensywnej pracy
mam to samo, niezawodne
z obrotowym uchwytem to świetne rozwiązanie. przy moich pracach nad konstrukcjami metalowymi często muszę zmieniać kąt, więc się sprawdza
ja mam tańsze imadło od Prakside i dla mnie kluczowe jest, aby nie tylko było obrotowe, ale też miało wymienne szczęki. zdarzało mi się, że przy intensywnej pracy szczęki się zużywały, a dzięki temu rozwiązaniu mogę je łatwo wymienić bez potrzeby kupowania całego nowego imadła. również polecam zwrócić uwagę na jakość materiałów, z których wykonane są śruby i zaciski. przy dobrze wykonanym imadle nawet intensywna praca nie będzie problemem
@oskar_marciniak dzięki, nie myślałem o wymiennych szczękach. dopytam jeszcze, gdzie najlepiej kupić takie imadło? w castoramie czy może warto zamówić online?
kupowałem online, ale zwróć uwagę na koszty przesyłki. często lokalne sklepy oferują lepsze warunki
z online jest ryzyko, ale bywa taniej
ja kupiłem swoje imadło w lokalnym sklepie i mogłem je sprawdzić przed zakupem. to daje pewność, że wszystko jest w porządku, a cena była porównywalna do tej z internetu