panowie, potrzebuję opinii: lepiej postawić na gniazdka siłowe 32A 3-fazowe czy 16A?
wszystko zależy od potrzeb. dla mniejszych sprzętów 16A wystarczy, ale jak masz coś większego, to 32A jest lepsze.
zależy jakie masz urządzenia, wtedy będzie łatwiej zdecydować.
ja w zeszłym roku stawiałem warsztat i zdecydowałem się na 32A. miałem do podłączenia dużo maszyn, w tym większą spawarkę, frezarkę i CNC, więc moc była kluczowa. instalacja nie była najtańsza, ale lepiej mieć zapas niż potem kombinować. uważaj tylko na jakość gniazdek, bo te tańsze szybko się wypalają. u mnie dobrze się sprawdziły produkty chociażby od Legranda. warto też pomyśleć o dobrym zabezpieczeniu różnicowo-prądowym.
wojciech ma rację. lepszy zapas niż niedobór
stawiam na 32A
u mnie w warsztacie mam 32A i nie zmieniłbym. sprzęt potrzebuje mocy, a 16A to za mało. co planujesz podłączyć?
z 32A masz większy spokój, 16A czasem ogranicza.
ja nawet w domu wybrałem 32A, bo podłączam czasem spawarkę lub inne większe urządzenia. lepiej się sprawdza.
też wybierałem między 16A a 32A. zdecydowałem się na 32A, bo w przyszłości planuję zakup większego sprzętu.
ja mam 16A, bez problemu
musisz ocenić, jakie urządzenia będziesz podłączał. ja miałem u siebie spawarkę, która wymagała 32A, więc decyzja była prosta. pamiętaj tylko, żeby zabudować wszystko zgodnie z normami, bo niektóre sprzęty potrafią przeciążyć sieć. mądra decyzja to też wybór dobrej jakości kabli i gniazd. instalacja elektryczna to nie miejsce na oszczędności, szczególnie w dzisiejszych czasach, gdy sprzęt jest coraz bardziej energochłonny.
@t.kaminski dzięki za info. planuję warsztat z dużymi maszynami, więc chyba lepiej 32A.