Gniazdka siłowe 32A 3-fazowe czy 16A!

panowie, potrzebuję opinii: lepiej postawić na gniazdka siłowe 32A 3-fazowe czy 16A?

177 polubień

wszystko zależy od potrzeb. dla mniejszych sprzętów 16A wystarczy, ale jak masz coś większego, to 32A jest lepsze.

47 polubień

zależy jakie masz urządzenia, wtedy będzie łatwiej zdecydować.

16 polubień

ja w zeszłym roku stawiałem warsztat i zdecydowałem się na 32A. miałem do podłączenia dużo maszyn, w tym większą spawarkę, frezarkę i CNC, więc moc była kluczowa. instalacja nie była najtańsza, ale lepiej mieć zapas niż potem kombinować. uważaj tylko na jakość gniazdek, bo te tańsze szybko się wypalają. u mnie dobrze się sprawdziły produkty chociażby od Legranda. warto też pomyśleć o dobrym zabezpieczeniu różnicowo-prądowym.

20 polubień

wojciech ma rację. lepszy zapas niż niedobór

40 polubień

stawiam na 32A

26 polubień

u mnie w warsztacie mam 32A i nie zmieniłbym. sprzęt potrzebuje mocy, a 16A to za mało. co planujesz podłączyć?

38 polubień

z 32A masz większy spokój, 16A czasem ogranicza.

33 polubienia

ja nawet w domu wybrałem 32A, bo podłączam czasem spawarkę lub inne większe urządzenia. lepiej się sprawdza.

44 polubienia

też wybierałem między 16A a 32A. zdecydowałem się na 32A, bo w przyszłości planuję zakup większego sprzętu.

47 polubień

ja mam 16A, bez problemu

5 polubień

musisz ocenić, jakie urządzenia będziesz podłączał. ja miałem u siebie spawarkę, która wymagała 32A, więc decyzja była prosta. pamiętaj tylko, żeby zabudować wszystko zgodnie z normami, bo niektóre sprzęty potrafią przeciążyć sieć. mądra decyzja to też wybór dobrej jakości kabli i gniazd. instalacja elektryczna to nie miejsce na oszczędności, szczególnie w dzisiejszych czasach, gdy sprzęt jest coraz bardziej energochłonny.

14 polubień

@t.kaminski dzięki za info. planuję warsztat z dużymi maszynami, więc chyba lepiej 32A.

9 polubień